Slobodna Dalmacija: 27. 01. 2006.

DIPLOMATSKA OFENZIVA JAKIM PROTUUDAROM U BRUXELLESU SLUŽBENI RIM PRISILIO HRVATSKOG PREMIJERA NA POVLAČENJE

ITALIJA SRUŠILA SANADEROV PLAN ZA POVRAT ODUZETE IMOVINE AUSTRIJANCIMA

POSJET REHNU Nakon objave da će Hrvatska s Austrijom potpisati bilateralni sporazum o obeštećenju njihovih državljana, talijansko je Ministarstvo vanjskih poslova hitno poslalo izaslanstvo kod povjerenika Europske komisije Ollija Rehna. Hrvatska nije uspjela armortizirati tešku diplomatsku protuofenzivu Talijana

Piše: Šenol SELIMOV

Odustajanje premijera Ive Sanadera od sporazuma s Austrijom glede obeštećenja za oduzetu imovinu, rezultat je izravnih pritisaka Italije koja je u bilateralnim diplomatskim kontaktima i na razini EU otvoreno dala do znanja Zagrebu da će blokirati daljnji put Hrvatske prema članstvu Unije ako se pitanje esula i dalje bude "ignoriralo i odugovlačilo" - doznaje Slobodna iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Hitna reakcija

Nakon objave da će Hrvatska s Austrijom potpisati bilateralni sporazum o obeštećenju njihovih državljana, talijansko je Ministarstvo vanjskih poslova hitno poslalo izaslanstvo kod povjerenika Europske komisije Ollija Rehna. Nedavno je to novinaru Slobodne potvrdio i Allan Jones, desk officer EK-a za Hrvatsku priznavši da otvorena pitanja zemalja kandidata s nekom od članica EU itekako može utjecati na njihov eurointegracijski proces jer "u konačnici nitko ne može ući u EU ako se tome protivi i jedna članica".

Odustajanjem od bilateralnih sporazuma i prelaskom na drugi model po kojemu bi strani državljani postali ravnopravni s hrvatskima po zakonu o denacionalizaciji, Sanader je u potpunosti i do kraja prihvatio službeni talijanski prijedlog po kojemu hrvatski zakon o povratu oduzete imovine treba vrijediti i za Talijane.

Počelo s esulima

Da je to i službeni stav Farnesine, prvi put je objavila Federacija esula otkrivši sadržaj dopisa bivšeg šefa diplomacije Franca Frattinija esulskoj asocijaciji iz studenoga 2003., a u kojemu je stajalo: stav je talijanske vlade da je Hrvatska obvezna u procesu denacionalizacije u potpunosti primijeniti europski princip nediskriminacije bivših vlasnika na nacionalnoj osnovi. To je Frattini jasno prenio i bivšem ministru Miomiru Žužulu u Rimu u lipnju 2004. godine.

Od tada talijanski je stav nepromijenjen pa je upravo stoga uslijedila žustra reakcija Rima kada je objavljeno da Sanader Austrijancima nudi bilateralni sporazum dok istodobno Talijanima javno odašilje odbijenicu - tvrdi diplomatski izvor Slobodne zaključivši na kraju da se odluka hrvatske Vlade o obeštećenju Austrijanaca pokazala krajnje nekorisnom za Hrvatsku jer nije bilo teško pretpostaviti da će Italija na tu vijest uzvratiti teškom diplomatskom protuofanzivom koju Hrvatska objektivno neće moći amortizirati.

Sanader: S Mesićem sam dogovorio promjenu forme

BUDIMPEŠTA - "Istina je da sam razgovarao s predsjednikom Stipom Mesićem o izmjenama i dopunama zakona kojima se regulira povrat oduzete imovine građanima u vrijeme komunizma i dogovorili smo se da sadržaj i bit sporazuma kakvog Hrvatska sada ima s Austrijom ostane, ali da se promijeni pravna forma. To znači da razmišljamo o tome da promjene u zakonu budu takve da se umjesto međudržavnog sporazuma ide na niži nivo, odnosno da se potpiše određeni protokol na razini ministarstava vanjskih poslova.

Dakle, radi se samo o promjeni pravne forme na način da se omogući povrat imovine onim stranim građanima koji imaju pravo na to, ali ne putem međudržavnog sporazuma. Predsjednik Mesić i ja razgovarali smo o tome s premijerom i predsjednikom Austrije i oni su također izrazili sklonost takvom rješenju", prokomentirao je premijer Ivo Sanader najavljene promjene Zakona o povratu oduzete imovine.

Frenki LAUŠIĆ

Nikola Mak zatražio razgovor kod premijera

- Ako odustajanje od bilateralnog sporazuma s Austrijom i prelazak na drugi model koji bi, poštivajući odluku Ustavnoga suda kojom se izjednačavaju strani državljani u postupku denacionalizacije, pojednostavio cijeli postupak, ja pozdravljam takvu odluku. No, ne mogu zasad ništa konkretnije reći jer ću se sljedeći tjedan sastati s premijerom Sanaderom i predsjednikom Sabora Šeksom kako bi dobio cjelovitu i konačnu informaciju o tome - kazao nam je saborski zastupnik austrijske manjine Nikola Mak.