Večernji list: 27. 01. 2006.

OPASAN PROPUST MINISTRA Žestoke reakcije zbog odluke o lovištu kojom je dio hrvatskog teritorija ostao u Srbiji

Hrvatsku zemlju dao Srbiji

Autor Branimir Bradarić, Jolanda rak Šajn

Tvrdnja Ivice Pančića, zastupnika SDP-a, izrečena na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru da je Srbiji prepušteno 11.000 hektara hrvatskog teritorija dodatno je uznemirila stanovnike Podunavlja. Prema Pančićevim tvrdnjama, riječ je o Šarengradskoj adi, površine oko 11.000 hektara, koja je do rata bila mnogim obiteljima izvor zarade i preživljavanja.

Spremni za silu

Esdepeovac Ivica Pančić jučer je i pokazao spornu odluku koju je potpisao ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Naime, riječ je o odluci iz listopada 2005. godine u kojoj su se utvrđivale granice lovišta na Dunavu, kada je prihvaćen stav Srbije da granica između dvije države ide sredinom Dunava, a ne onako kako je utvrdila Badinterova komisija. U spornoj je odluci Čobanković, kako kaže Pančić, zapravo priznao srpske zahtjeve za granicom na sredini plovnog puta, a na taj način ignorirao hrvatske zahtjeve za formiranjem granice kakva je bila još u vrijeme Austro-Ugarske.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je da o tome nema pojma. No, na odluci o davanju tamošnjeg lovišta u zakup stoji upravo njegov potpis.

U Podunavlju su uznemireni. Siguran sam da je riječ o pogrešnim informacijama, štoviše mogu to i jamčiti. Šarengradska ada oduvijek je bila hrvatski teritorij za čije dalje korištenje mi čekamo odobrenje. Želimo natrag na svoju adu pa makar za to bila potrebna i sila rekao je član Poglavarstva Ivan Mijić uime HSP-a. Mijić kaže da je 1991. na Adi ostalo mnogo stoke, plodna zemljišta i druga vrijedna dobra, ali da sada toga više nema.

Ni Mladen Papak, gradonačelnik Iloka, kojemu teritorijalno pripada i Šarengradska ada, nema više informacija glede tvrdnji Ivice Pančića.

Mi nemamo nikakvih informacija o procesu razgraničenja i određivanju granica na Dunavu. To se radi na višoj razini, u što mi ipak nismo uključeni rekao je Papak. Kako stvari stoje, ta "viša razina" nije ni župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Avnojske granice

Vukovarsko-srijemska županija u te razgovore i pregovore nije uključena. Koliko znam, to je posao državne komisije. Mi nemamo nikakvih informacija o tijeku pregovora niti su nam poznati novi momenti koje je iznio Pančić rekao je Galić. Bivši župan Vukovarsko-srijemske županije Nikola Šafer kaže da je do prošlogodišnjih izbora bio aktivno uključen u rad Državnog povjerenstva za granice.

Tadašnje naše polazište i temelj svih pregovora bilo je da se pri određivanju granice na Dunavu koriste avnojske granice, koje je potvrdila i Badinterova komisija. Ako se dogodilo to što tvrdi Pančić, onda je to katastrofa i vrlo opasno jer se na taj način poništava sve ono što je stečeno Domovinskim ratom kaže Šafer. Dodaje da je stav bio ne trgovati, ali i poštovati potrebe Iločana i mještana okolnih naselja te da, ako se smjera na nekakvo poravnavanje, to onda treba biti u zajedničkom interesu i uz opći konsenzus.