Vjesnik: 27. 01. 2006.

Britanci dobivaju kredite za kuće u Hrvatskoj

Mnogi ulagači računaju da će kuće u Hrvatskoj u budućnosti vrijediti više, posebice nakon njezina ulaska u Europsku uniju

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Kupci iz Britanije i Irske zainteresirani za kuće u Hrvatskoj neće njihovu kupnju više morati plaćati samo gotovinom, objavila je agencija za prodaju nekretnina Croatia Acquisitions Limited, sa sjedištem nedaleko od Londona. Britanskim i irskim kupcima agencija, naime, nudi hipotekarni kredit do 95 posto vrijednosti kuće.

Direktor Croatia Acquisitionsa Bernard Ellis izjavio je da su hipotekarni krediti osigurani preko brokera koji ima doseg na fondove u Švicarskoj te na jednu banku u Zagrebu s vlastitim sredstvima. To će, izjavio je on, »širom otvoriti vrata zanimanja za kupnju nekretnina u Hrvatskoj koje su ranije bile dostupne samo kupcima za gotovinu«.

Ta i druge slične agencije za promet hrvatskim nekretninama koje su niknule u Britaniji bilježe zanimanje ne samo kupaca koji žele kuću za odmor nego i ulagača koje zanima komercijalno iznajmljivanje. Mnogi ulagači također računaju da će kuće u Hrvatskoj u budućnosti vrijediti više, posebice nakon njezina ulaska u Europsku uniju. Bernard Ellis, primjerice, procjenjuje da će cijene hrvatskih nekretnina rasti najmanje 10 posto na godinu. »S hipotekarnim kreditima u eurima, koji su dostupni uz prosječnu kamatu od šest posto, moguće je postići marginu od četiri posto profita u godinu dana«, izjavio je Ellis.

Prema njegovu mišljenju, Hrvatska je britanskim kupcima zanimljiva i zato što se gost u njoj osjeća sigurno, zato što su ljudi prijateljski nastrojeni te zbog spektakularnih prirodnih ljepota, s 1500 kilometara obale i 1300 otoka.

»Udaljena je od Londona samo dva i po sata leta, a cijene života vrlo su niske - obrok s tri zasebna jela i vinom za dvije osobe stoji samo 20 funta«, rekao je direktor Croatia Acquisitionsa. Kad je riječ o nekretninama za odmor, Britance u pravilu ne zanimaju nove kuće nego vole starine koje žele obnoviti u autentičnom stilu. Ranija iskustva s britanskim kupcima nekretnina u Španjolskoj, Francuskoj ili Italiji pokazuju da će se spremno upustiti i u obnovu potpunih ruševina - o čemu bi svatko drugi tri puta razmislio. Kad gledaju kuću u Hrvatskoj, nisu opsjednuti time da ona mora biti uz samo more. Mnogo im je važnije da je riječ o autentičnoj kamenoj gradnji, po mogućnosti s dobrim pogledom i nešto okućnice koja daje osjećaj privatnosti.

Jasna Zanić Nardini