Glas Istre: 27. 01. 2006.

Primorac prijavljen za sukob interesa

ZAGREB - Bivši ministar znanosti Hrvoje Kraljević i akademik Vlatko Silobrčić uputili su saborskom Povjerenstvu zahtjev da utvrdi je li ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac u sukobu interesa u obavljanju javnih dužnosti u pogledu tehnologijskog projekta Jezgra 23.

Kraljević i Silobrčić dostavili su Povjerenstvu dokumentaciju iz koje se, kako tvrde, vidi da je Primorac u sukobu interesa, te da mu je namjera iskoristiti javnu poziciju ministra i državni novac za ulaganje u vlastiti budući laboratorij.

Nakon Apela znanstvenika, kojim ga se optužilo za sukob interesa, ministar Primorac je prije desetak dana zatražio preispitivanje zakonitosti financiranja svih znanstvenih i tehnologijskih projekata, s posebnim naglaskom na projekt Jezgre. Državna je revizija, inače, utvrdila da je 2004. godine poslovno-inovacijski centar BICRO, gdje se danas oprema forenzički laboratorij, dobio višemilijunska sredstva iz državnog budžeta iako je već raspolagao s oko 40 milijuna kuna neutrošenog državnog novca.

LJ. B. M.