Večernji list: 28. 01. 2006.

HRVATSKA PREDVODNIK ZAPADNOG BALKANA

Bivša Jugoslavija Trgovinska unija

Autor Stojan de PRATO | Bruxelles

Prije ulaska u punopravno članstvo Europske unije, Hrvatsku, ako je suditi prema spisu koji je Europska komisija jučer usvojila i uputila Vijeću EU, čeka "regionalna integracija", odnosno ulazak u Prostor slobodne trgovine zemalja tzv. zapadnoga Balkana (WBFTA). U spisu naslovljenome "Zapadni Balkan na putu u EU: učvršćivanje postojanosti i podizanje boljitka", EK ističe da "podupire i nastavit će pužati savjete i tehničku pomoć kako bi se regionalna integracija razvila u punome skladu s kretanjem k EU".

Nova suradnja regije

EK se pritom poziva na sastanak "jugoistočnoeuropskih ministara trgovine" održan u Sofiji lanjskoga lipnja, na kojemu su ovi "započeli postupak integracije postojeće mreže dvostranih sporazuma o slobodnoj trgovini u jedinstveni Prostor slobodne trgovine, koji treba zaključiti do sredine 2006., a na snagu bi stupio u 2007". Cilj je, prema europskome povjereniku za proširenje Olliju Rehnu, koji je jučer novinarima predstavio navedeni spis, stvoriti tržište dovoljno veliko da ohrabri strane ulagače na veća ulaganja, te da se tako "učvrsti postojanost regije podigne životni standard njezinih stanovnika".

EU od Hrvatske očekuje da nastavi područnu suradnju, ne samo na političkome nego i na gospodarskome polju izjavio je Rehn. Podsjetio je da je Srednjoeuropski prostor slobodne trgovine (CEFTA) pomogao da se osam od 10 novih zemalja članica pripremi i prilagodi za ulazak u EU.

Za Hrvatsku je WBFTA srednjoročno rješenje, ne ili-ili, nego i-i; ona ne isključuje ulazak u europsko zajedničko tržište. Ulaskom u EU, članstvo Hrvatske u WBFTA-i se prekida istaknuo je Rehn. No, do tada, od Hrvatske se očekuje da bude lokomotiva koja će istočne susjede vući k EU.

Prijedlog Vijeću EU

Ovaj će spis ministarsko Vijeće općih poslova i vanjskih odnosa EU, na svojemu sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak i utorak, primiti na znanje, a bit će temelj rasprave na "Gymnichu", neformalnome sastanku ministara vanjskih poslova EU, 10. i 11. ožujka u Salzburgu. Konačno bi ga trebalo usvojiti Europsko vijeće, summit EU, u lipnju. Bilo bi to točno tri godine nakon što je na summitu u Poro Karrasu usvojena tzv. Solunska agenda, kojom je EU otvorila put u članstvo zemljama "zapadnoga Balkana".

Upitan da se osvrne na izjave francuskoga ministraNicolasa Sarkozyja da, nakon ulaska Bugarske i Rumunjske, širenje EU treba stati, Rehn je uzvratio da je "i produbljivanje i proširenje u interesu EU".

Sanader već pozvao pet zemalja

Polazeći od toga da CEFTA daje okvir za unapređenje trgovine u jugoistočnoj Europi, lani je dogovoreno da se ona proširi, kaže ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Sanader krajem 2005. poslao je pisma Makedoniji, SiCG, BiH, Albaniji i Mooldaviji. Uz Hrvatsku, u CEFTA-i su Rumunjska i Bugarska, a da bi se ona mogla prošititi, kriteriji su olabavljeni: Zemlje kandidati ne moraju biti u WTO-u, već moraju iskazati spremnost primjenjivati njegova pravila.

Drugi je kriterij da imaju ugovore o slobodnoj trgovini sa svim članicama i riješene međusobne sporove, a treći je da zemlja kandidat ima neki oblik institucionalnog odnosa s EU ili pregovora o tome.

(D. K.)