Jutarnji list: 30. 01. 2006.

Jedinstvena bi trgovinska zona Hrvatsku usporila na putu u EU

Piše: Ana Plišić

ZAGREB - General Ademi rekao mi je da je morao prodati svoj stan da bi financirao obranu. Ne znam da li ga je prodao ili ne. No, to se ne smije događati. Vlada mora financirati obrane svih generala u Haagu - izjavila je na sjednici Glavnog odbora DC-a Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravopsuđa u Sanaderovoj Vladi i predsjednica DC-a. Naglasila je da je Vlada pomogla svima koji su morali u Haag, od generala Blaškića do generala Čermaka, Markača i Ante Gotovine, i da će i ubuduće participirati u financiranju obrane. Ustvrdila je također da je Vlada, osim financijske pomoći, do sada “puno učinila u pripremi dokumentacije” za obaranje optužbe o zločinačkom poduhvatu.

U odvjetničkom timu generala Ademija nisu htjeli govoriti o problemu financiranja, već su samo poručili da Ademi nije morao prodavati stan niti će ga prodati.

S Gotovininim odvjetnicima Vlada bi trebala u idućih desetak dana potpisati ugovor o financiranju. Dogovoreno je da će branitelji dobivati po 20 tisuća eura mjesečno do okončanja sudskog postupka. U tim okvirima kreću se i iznosi koje Vlada plaća za obranu Čermaka i Markača koji su se dobrovoljno predali u ožujku 2003. godine.

- Vlada mora oboriti neprihvatljive dijelove optužnice. Na tome se ozbiljno radi i to ne samo u slučaju Čermak, Markač i Gotovina nego i generala Praljka, Petkovića, Prlića i ostalih - izjavila je ministrica na jučerašnjem sastanku vodstva svoje stranke. Poduprla je suradnju s državama zapadnog Balkana, ali smatra da nema potrebe za carinskom unijom i jedinstvenim gospodarskim tržištem. Protiveći se pokušaju stvaranja jedinstvene trgovinske zone na zapadnom Balkanu, rekla je da ne smatra da bi to značilo stvaranje nove Jugoslavije, ali bi moglo usporiti Hrvatsku na putu u EU.

- Podupirem suradnju s državama zapadnog Balkana, ali nema potrebe za carinskom unijom i jedinstvenim tržištem - rekla je Škare-Ožbolt.

Predsjednica DC-a zatražila je od parlamentarnih stranaka potporu za projekt “Croatia Fond” kojemu je cilj spriječiti masovnu prodaju nekretnina stranim državljanima. U taj fond, koji bi kotirao na Londonskoj burzi, ušle bi sve nekretnine države. One se ne bi prodavale već bi ih se davalo na koncesiju na 100 ili 150 godina.