Vjesnik: 30. 01. 2006.

Račan ruši Bandića

Račanov napad na Bandića, do jučer bliskog suradnika, znak je njegova popuštanja stranačkim jastrebovima okupljenima oko Željke Antunović

Predsjednik SDP-a Ivica Račan krenuo je u praktično ostvarenje svojih političkih teza, koje je, pobrojane u 36 točaka, prošli tjedan poslao svim članovima i organizacijama stranke. Tvrdnje o deformacijama u stranci koje je pripisao lokalnim moćnicima i nedemokratskim nositeljima vlasti, Račan je u intervjuu jednom dnevnom listu ovaj vikend adresirao na Milana Bandića, zagrebačkoga gradonačelnika i prvog čovjeka SDP-a u metropoli.

Šef SDP-a ustvrdio je da se gradonačelnik Bandić neprilično i samovoljno ponaša, te je pozvao zagrebačku organizaciju socijaldemokrata da osudi i ograniči takvo ponašanje svog najutjecajnijeg člana.

Taj Račanov postupak zanimljiv je iz više razloga. Prvo, krajnje je neobično da Ivica Račan, kao stranački predsjednik s najduljim stažem na tome mjestu, putem medija poziva lokalnu organizaciju SDP-a da krene u obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom.

Jasno je, naime, da to spada u sferu unutarstranačkih problema koje je pred dvije-tri godine, također u vezi s Milanom Bandićem, rješavao Glavni odbor stranke.

Poziv da to učine »zdrave snage« u Bandićevoj gradskoj organizaciji - u kojoj se nalaze i njegovi najbliži suradnici - može značiti i nemoć vrha SDP-a da na bilo koji efikasan način »disciplinira« Bandića, ali i da cijeli vrh zagrebačkog SDP-a proglasi krivcem za Bandićeve »deformacije«.

Drugo, tajming u kojem je došao Račanov poziv za preispitivanje Bandićeva rada više je nego znakovit. Bandić ovih dana - baš kad bi stranačka organizacija o njemu trebala raspravljati - putuje u SAD. Bit će nazočan i molitvenom doručku s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem, što će mu zacijelo poboljšati rejting i međunarodne kontakte. Poziv lokalnim dužnosnicima da u ovom trenutku raspravljaju o Bandiću stoga upozorava kako u vrhu SDP-a nemaju hrabrosti da se suoče s njim lice u lice.

Treće, kretanje u sukob s Bandićem pokazuje kako je stanje u SDP-u daleko od idile. Stranačke frakcije i lobiji vrlo aktivno pokušavaju utjecati na Račana kako bi, prije slaganja izbornih lista sljedeće godine i odluke o njegovu nasljedniku, izborili što bolje pozicije.

Račanov napad na Bandića, do jučer bliskog suradnika, znak je njegova popuštanja stranačkim jastrebovima okupljenima oko Željke Antunović. Poznata je ambicija zamjenice predsjednika SDP-a da ponovo preuzme zagrebačku organizaciju, no to nije moguće bez pobjede u ratu s Milanom Bandićem. Popustivši jednoj skupini svojih suradnika na račun druge, Račan je pokazao kako više ne može držati sve konce u svojim rukama. Prema mišljenjima koja se čuju u vrhu stranke, Račan prejakog Bandića mora disciplinirati jer je to jedini način da zaštiti svoj već narušeni autoritet u SDP-u.

Uza sve to, Zagreb je ključan za dobar prolaz SDP-a na izborima. Bez pouzdane zagrebačke organizacije, s visokim rejtingom među biračima, SDP ne može računati na velik broj saborskih zastupnika koji se biraju u glavnom gradu.

Osim toga, vlast u Zagrebu, koju drže već godinama, jedan je od najvećih uspjeha ovE stranke uopće. U tom kontekstu Račanov poziv na unutarstranački obračun s Bandićem razvidan je kao strateški korak vrha SDP-a, ali je i vrlo dvojben zbog ugleda i realne moći koju Bandić ima u Zagrebu.

Bez obzira na brojne afere i upitne poteze koje je Bandić povukao posljednjih mjeseci - od napada na novinara do stvaranja mega-tvrtke složene od javnih poduzeća - njegov je rejting u javnosti još uvijek vrlo velik. On u gradskoj skupštini - jedinoj relevantnoj za njegovu poziciju - ima čvrstu većinu, baš kao i u gradskom SDP-u. Saveznike ima na svim stranama, pa i u opoziciji.

Ne bi bilo iznenađenje da se Bandić pokaže pretvrdim orahom za svoju organizaciju SDP-a koja bi ga, po napucima stranačkog šefa Račana, trebala disciplinirati. Doživi li poraz Račan, a ne Bandić, kamo će otići SDP?

Dubravko Grakalić