Vjesnik: 31. 01. 2006.

EU za neovisnost traži »kvotu 55«

Bruxelles strahuje da bi odluka o neovisnosti koju bi donijelo 25 posto plus jedan birač mogla biti izvor nestabilnosti

BEOGRAD (Od Vjesnikova dopisnika) - Predstavnici EU-a pokušavali su u ponedjeljak načiniti preokret u pregovorima crnogorske vlasti i oporbe o uvjetima za održavanje referenduma o neovisnosti.

Posebni izaslanik visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, slovački diplomat Miroslav Lajcak zajedno sa britanskim i francuskim veleposlanicima u SCG Davidom Gowenom i Hugesom Pernetom lobirli su za kompromisno rješenje kojim bi kvalificirana većina za odluku o neovisnosti bila 55 posto birača, dok bi na referendum morala izaći najmanje polovina punoljetnih građana Crne Gore.

Ishod najnovije runde pregovora predstavnika EU-a s crnogorskim političkim liderima nije poznat, ali je jasno da bi vlasti lakše mogle prihvatiti prijedlog kompromisnog rješenja od oporbe. Prema zakonu o referendumu, postoje dva cenzusa, jedan za odaziv (50 posto + jedan registrirani birač), a drugi za potrebnu većinu (50 posto + jedan izašli na izbore). Bruxelles strahuje da bi odluka o neovisnosti koju bi donijelo 25 posto +jedan birač, iako u skladu sa europskim standardima, mogla biti izvor nestabilnosti, pa je imenovala posrednike kako bi se došlo do unutarnjeg konsenzusa u Crnoj Gori. Crnogorska oporba najavila je da će bojkotirati referendum ako on bude bio raspisan po aktualnom zakonu. Ona je tražila od EU-a da inzistira na »europskom standardu da odluku o neovisnosti može donijeti samo polovina ukupnog broja građana«, što je vlada premijera Mila Đukanovića nazvala neozbiljnim.

Đukanović kaže da razumije zabrinutost EU-a. Prema njegovim riječima, vlada je spremna pristati na svaki zahtjev Bruxellesa za definiranje kvalificirane većine između 25 posto + jedan i 40 posto punoljetnih građana Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zakazao je izvanrednu sjednicu parlamenta na kojoj bi se trebalo raspravljati o njegovom prijedlogu za raspisivanje referenduma 7. veljače. Vlada je već pripremila set zakona koji bi trebali bliže odrediti referendumski proces.

Bojan al Pinto-Brkić