Slobodna Dalmacija: 31. 01. 2006.

Specijalci ’izvan kontrole’

Davorka BLAŽEVIĆ

Dobro se nabrusio ministar Kirin na policajce "izvan kontrole", koji su prošlog vikenda htjeli zoru dočekati uz turbofolk zagrebačkog lokala "Bel Ami". Em su pripadnici najelitnijeg policijskog stroja (ATP Lučko), em su zaružili do ranojutarnjih sati, da bi "bdijenje" zaključili "spontanom vježbom pripravnosti" u kojoj je per fin demoliran kompletan inventar, em su svoju "borbenu spremnost" demonstrirali u jednom (sumnjivom) narodnjačkom klubu. Nije jedna "Ludnica" u Hrvata ...

Na specijalno uredovanje svojih "zlatnih dečki" iz antiterorističke postrojbe, koji su, nota bene, dobili po sebi zaštitarskim bejzbol-palicama, ministar će odgovoriti oštrim sankcijama. Zasad je sigurno da im više neće biti dopušteno relaksirati se u proskribiranim lokalima što preferiraju "istočnjački melos". Mjera, besumnje, preventivna i poučna. Jer, kako veli gnjevni ministar: "Policajac je policajac i izvan radnog vremena, to je cijena profesije. Nemaju se oni šta vucarati po ovakvim mjestima u ranojutarnjim satima." Evala, ministre! Stvar je u narodnjacima. Jerbo oni podižu razinu adrenalina u krvi, stimuliraju hormone i bude najniže strasti. A tu se, bogme, onda može svašta izroditi. Kako je policajac uvijek policajac, radio ne radio, to treba imati na umu da su i dečki iz Lučkog zapravo pokucali na vrata "Bel Amija" radi - izvida. Da provjere atmosferu i, naravski, sigurnost tamo zatečenih građana. Tko ima pravo njima zapriječiti ulaz?! Ako ćemo tako, onda se koriste specijalne mjere sile. A na silu se odgovara silom. Razbijena su stakla, ali i neke "elitne" glave. Dovoljno da se pozove "bratstvo" u pomoć radi odmazde i da od, donedavno navodno pitomog, "Bel Amija" ostane lom i krš.

Zašto temeljna policija nije odmah intervenirala, umjesto što je hinila monitoring ekipu? Po čemu je ATP elitna postrojba? Zar po ovakvim uzoritim primjercima koji postupaju poput osvetničkih uličnih banda koje se razračunavaju sa (zaštitarskom) konkurencijom? Netko je ovdje posve izgubio busolu, a bio bi red da izgubi i posao. Ako MUP kani sačuvati obraz i makar kakvo povjerenje građana.