Večernji list: 31. 01. 2006.

POZADINA PRESUDE Novi detalji vezani uz skandal o prepisivanju magistarskog rada Ante Đapića

Brat suca koji je Đapića oslobodio šef HSP-a Bol

Autor: Dr. Miljuš, N. Zečević

Kakve veze ima to što je brat suca Pešutića, koji me je oslobodio krivnje u aferi koja je izbila zbog mog magistarskog rada, osnivač HSP-a u Bolu, kazao je ne tako davno šef pravaša Anto Đapić te u petak pukom koincidencijom Tonćija Pešutića postavio za predsjednika bolske podružnice!

Prije zastare

Možda to imenovanje zaista nema veze, možda bi se sve moglo pripisati neredu u pravosuđu jer je magistar Đapić nepravomoćno oslobođen tek koji dan prije nastupanja zastare. Tako je predmet, koji je trebao dokazati da je Đapićev mentor i njegov stranački kolega, profesor Boris Kandare zlorabio položaj te poticao štićenika na kriminal, zapravo, pao u zastaru.

Međutim, čelnik HSP-a Anto Đapić opovrgava da je on postavio Tonćija Pešutića za predsjednika bolske podružnice te stranke.

Drago mi je čuti da je Pešutić predsjednik jer je riječ o finom i pristojnom čovjeku, no stvarno to nisam znao kazao nam je u jučerašnjem razgovoru Đapić. Predsjednik HSP-a tvrdi da između imenovanja Pešutića za čelnika HSP-a u Bolu te činjenice da je njegov brat bio sudac koji je sudio u slučaju njegova magistarskog rada nema nikakve veze.

Puka slučajnost

Nadam se da će novi predsjednik opravdati povjerenje i da će HSP još bolje napredovati na otoku Braču kazao je Đapić.

Vjerojatno pukom slučaju treba pripisati i to što se spis našao u rukama suca Roberta Pešutića, mlađeg brata već spomenutog osnivača HSP-a Bol Tonćija Pešutića. No, kako protumačiti to što Državno odvjetništvo nije tražilo izuzeće suca Pešutića kad je njegov brat član stranke čijem se predsjedniku sudi?

O tome su nešto raspravljali, međutim, DORH za to nije dao zeleno svjetlo. A onda, čuđenje i zgražanje nad raspletom slučaja, koji je "ubila" višegodišnja spriječenost profesora Kandarea da prevali 350 kilometara od Rijeke do Splita.

Pešutić nema utjecaja na brata

To što sam postao predsjednik bolskog HSP-a nema nikakve veze s mojim bratom. Niti on može utjecati na moja politička opredjeljenja niti ja mogu utjecati na njegov rad kao suca. To nema nikakvog smisla kazao nam je Tonči Pešutić, koji je skromno ustvrdio da mu se ne trebaju pripisavati zasluge za utemeljenje stranačkog ogranka u Bolu. Više je to bila inicijativa, kaže Tonči Pešutić, koji se uoči posljednjih lokalnih izbora razišao s HDZ-om. Na istim tim izborima bio je, pak, drugi na listi HSP-a.