Vjesnik: 31. 01. 2006.

Snažna potpora ulasku hrvatske u NATO

Glavin tajnik NATO-a otvorio je mogućnost da Hrvatska dobije pozivnicu za članstvo već najesen

BRUXELLES - »NATO izuzetno cijeni napore koje Hrvatska čini na putu prema euroatlantskim integracijama. Kristalno je jasno da NATO u potpunosti podržava Hrvatsku na tom putu i njegova su joj vrata otvorena«, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glavni tajnik Sjeveroatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Na upit novinara može li Hrvatska očekivati pozivnicu za članstvo već ove godine na summitu u Rigi, glavni tajnik NATO-a je izjavio: »Ništa nije isključeno, ali ništa ne dolazi automatski«. Scheffer je time otvorio mogućnost da Hrvatska dobije pozivnicu već najesen.

Premijer Sanader je izjavio kako je izuzetno zadovoljan sastankom u sjedištu NATO-a te na summitu Saveza u Rigi očekuje signal da je Hrvatska obavila svoj dio posla.

Sanader je tijekom posjeta sjedištu NATO-a bio i gost Sjeveroatlantskog vijeća, NATO-ova tijela koje donosi odluke.

Diplomatski izvori koji su sudjelovali u razgovorima kazali su Vjesniku da su predstavnici zemalja članica od hrvatskog premijera željeli čuti odgovore na dvije skupine pitanja: o obrambenoj reformi te o niskoj potpori hrvatskih građana ulasku Hrvatske u NATO.

»Izvijestio sam o napretku u reformi koje smo napravili i onome što radimo. Svjesni smo svoje uloge u regiji i aktivni smo u radu Jadranske povelje. Hrvatska neće provoditi neku svoju politiku nego će je formirati zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi se stabilizirala regija jugoistočne Europe. S Gotovinom u Haagu hrvatska je vjerodostojnost potvrđena, i to ne samo zbog međunarodne obveze nego i zbog provedbe hrvatskih zakona. Riječ je o vladavini prava«, izjavio je Sanader. Naglasio je da će u poslu koji predstoji Hrvatska imati pomoć članica Saveza.

Scheffer je pohvalio dosadašnje reforme, a posebno rješenje slučaja generala Ante Gotovine, koji je opisao kao »težak kamen u želucu«. Dodao je kako je NATO izuzetno zadovoljan zbog ispunjenja toga kriterija. Naglasio je, međutim, da Hrvatska treba nastaviti obrambenu reformu i dostići razinu izdvajanja dva posto državnog proračuna za obrambena pitanja.

NATO je, kazao je Scheffer, najviše zabrinut zbog javnog raspoloženja u Hrvatskoj prema Savezu, te je dodao kako mu je Sanader najavio određene projekte.

Hrvatski premijer kazao je kako je uvjeren da će ta potpora javnosti narasti jer je riječ o sustavu vrijednosti. »NATO-ov sustav vrijednosti sastoji se od poštivanja vladavine prava, manjinskih prava, demokracije i tržišne ekonomije. Imamo još posla u obrambenim reformama, ali smo dobro odmakli i očekujem signale na summitu u Rigi«, kazao je Sanader.

Također, najavio je da će se u Zagrebu održati velika konferencija o NATO-u i sigurnosti u regiji.

Glavni tajnik NATO na kraju je pokušao objasniti svoju izjavu da Hrvatska možda ima šanse za dobivanje pozivnice za punopravno članstvo već ove jeseni kazavši kako će se ocjene i odluke donositi isključivo na temelju procjene rezultata.

»Gledat će se što je napravljeno na svim poljima. Na primjer, želio bih da SCG što prije uđe u Partnerstvo za mir. No, bez suradnje s Haaškim sudom od toga neće biti ništa. Hrvatski premijer je napomenuo kako će se pojačati hrvatska nazočnost u Afganistanu. To je jako važno i ne moram vam uopće govoriti koliko to NATO visoko cijeni«, rekao Scheffer.

Jurica Körbler, Bruno Lopandić