Slobodna Dalmacija: 31. 01. 2006.

NI LIPE OD VLADE SUPRUGA HRVATSKOGA GENERALA ANITA ADEMI OPOVRGAVA TVRDNJE DA OBITELJ NAMJERAVA PRODATI STAN TE PORUČUJE:

Ako država ne plati obranu, neka se mom Rahimu sudi u Haagu

TRIBUNAL PLAĆA Ako hrvatska država ne pristane plaćati Rahimovu obranu, kao što je nije plaćala ni do sada, tražit ćemo da se suđenje Rahimu održi u Haagu, jer Tribunal financira branitelje optuženih koji takav trošak nisu u stanju sami podnijeti - kaže supruga generala Ademija

SPLIT - Supruga hrvatskoga generala Rahima Ademija, haaškog optuženika za ratne zločine, Anita Ademi, demantirala je izjavu Vesne Škare-Ožbolt, ministrice pravosuđa, da taj visoki časnik namjerava prodati svoj stan kako bi financirao obranu. Prema riječima Ademijeve, generalovoj obitelji takav potez "ne pada na pamet".

- Ne znam što je tko izjavljivao po novinama, ali mi stan nećemo prodavati. Cijeli život živimo samo od naših dviju plaća i ničim se nikada nismo okoristili. Do stana smo došli kreditom na 19 godina, i još ga otplaćujemo. Zaista bi bilo žalosno da ga prodajemo.

Stara kuća u Rogoznici

Govorilo se i da imamo vikendicu u Rogoznici, ali morate znati da je to tek stara kuća mojih roditelja, s dvjema sobama i kuhinjom - kazala nam je Anita Ademi.

Dodala je da obitelj nema novca kojim bi plaćala branitelje generala Ademija i da država Hrvatska do sada nije nijednom lipom financirala obranu svojeg časnika. Podmirivala je tek troškove putovanja časnikove supruge u Haag tijekom sedam mjeseci njegova boravka u pritvoru u Nizozemskoj.

- Rahim se borio za Hrvatsku i ja držim da bi njemu i drugim optuženima država trebala plaćati obranu - naglasila je Anita Ademi, ističući kako čvrsto vjeruje da je general svojim doprinosom obrani i časnim držanjem to i zaslužio.

Podsjetimo, Haaški tribunal je jesenas prepustio Ademijev slučaj (zajedno s predmetom generala Mirka Norca) hrvatskom pravosuđu. Prethodno je, početkom 2002. godine general Ademi pušten na slobodu do početka suđenja u Hrvatskoj.

- No, ako hrvatska država zaista ne pristane plaćati Rahimovu obranu, kao što je nije plaćala ni do sada, mi ćemo tražiti povratak slučaja u Haag, odnosno tražit ćemo da se suđenje Rahimu održi u Haagu, jer Tribunal financira branitelje optuženih koji takav trošak nisu u stanju sami podnijeti - rekla nam je Ademijeva supruga.

Uvjerena u nevinost

Izrazila je uvjerenje da je general Ademi nevin i da se u tom smislu ne boji suočiti ni s jednim sudom, bez obzira u kojoj zemlji bio - Hrvatskoj ili Nizozemskoj. Kao što je poznato, haaška optužnica tereti generale Ademija i Norca da su tijekom operacije "Medački džep" počinili zločine protiv čovječnosti, a optuženi su i za kršenje ratnih zakona i običaja, sve po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti.