Jutarnji list: 31. 01. 2006.

Građanima država morala isplatiti 8 milijuna kn zbog sporosti sudova

Piše: Veronika Rešković

Ustavni sud je od 2000. godine zaprimio 3449 takvih tužbi, a uspio ih je riješiti svega polovicu, odnosno 1775

ZAGREB - Ustavni sud zatrpan je tužbama građana zbog sporih sudskih postupaka, koji nerijetko traju i više od desetljeća. Samo u prošloj godini taj je sud zaprimio 1433 nove tužbe, što je gotovo trećina svih zaprimljenih predmeta u 2005. godini.

Ustavni sud je od 2000. godine zaprimio 3449 takvih tužbi, a uspio ih je riješiti svega polovicu, odnosno 1775.

U 818 predmeta utvrđeno je da su niži sudovi građanima povrijedili pravo na suđenje u razumnom roku. Zbog predugih sudskih postupaka država je u posljednje četiri godine građanima moral isplatiti više od 8 milijuna kuna odštete. Prosječni iznos odštete je 7400 kuna.

Građani se žale i Europskom sudu za ljudska prava, pa je od 150 postupaka koji su u tijeku u Strasbourgu veliki dio upravo zbog sporosti domaćih sudova. Tamo su presude još veći financijski teret za Hrvatsku, jer se odštete građanima kreću oko 5000 eura.

Ovakvo stanje trebalo bi postupno biti riješeno jer su prema novom Zakonu o sudovima za tužbe zbog dugotrajnosti postupka od početka ove godine prvo nadležni redovni i specijalizirani viši sudovi.

- Izmjena zakona i bolja sudska praksa izravno će se odraziti na bolji položaj Hrvatske pred Vijećem Europe i Europskim sudom za ljudska prava - rekao je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin tijekom jučerašnjeg savjetovanja sudaca o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Bračna stečevina 21 godinu na sudu

Primjeri dugotrajnih sudskih postupaka iz prakse Ustavnog suda:

Trinaest građana podnijelo je ustavnu tužbu jer 11 godina vode sud protiv Fonda za privatizaciju

C. S. podnijela je tužbu jer 21 godinu u Zagrebu suduje radi utvrđivanja bračne stečevine