Feral Tribune: 02. 02. 2006.

DRŽAVNI ZLOČIN U REŽIJI SZUP-a?!

Članak Feralovog urednika Drage Hedla objavljen u FT od 20. 01. 2006. pod naslovom "Zatajeni zločini" o zločinima pripadnika 132. brigade HV-a pod zapovjedništvom sadašnjeg zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a Slavka Barića sadrži i faksimil vojne zapovjedi izdane od satnika Mile Lulića o sprječavanju terorizma i kriminalnih djela u HV-u.

Ta je zapovijed izdata temeljem akta Glavnog stožera HV-a od 1. ožujka 1992. godine u svezi podmetanja eksploziva, bacanja bombi i pucanja iz automatskog oružja po obiteljskim kućama građana srpske i drugih nacionalnosti s ciljem poduzimanja mjera za njihovo sprječavanje.

Prema svjedočenju istaknutog hrvatskog emigrantskog političara Tome Sedle iz Frankfurta, koji je 1991. godine bio povjerenik vlade RH i u tom svojstvu, uspostavio prve diplomatske odnose između raspadajućeg Sovjetskog Saveza (u izravnom kontaktu sa Gorbačovom, Jeljcinom i Kozirjevom) i još uvijek međunarodno nepriznate Republike Hrvatske, akt od 1. ožujka 1992. godine imao je za neposredni povod smrtonosnu i ubilačku akciju SZUP-a i SIS-a u jutarnjim satima u stožeru HOS-a u Vinkovcima (postrojbe HOS-a u Vinkovcima brojale su u tom trenutku 800 pripadnika i sve su bile uklopljene u 109. brigadu HV-a).

Prema ovotjednom pismenom i usmenom svjedočenju Tome Sedla, prve jutarnje vijesti o strašnoj eksploziji sa tri poginula, dva nestala i sedam teško ranjenih dočekale su ga u Uredu tadašnjeg predstojnika Službe za zaštitu ustavnog poretka Josipa Manolića, koji je bio u društvu s njim i Zdravkom Mustačem strašno bijesan što atentat u Vinkovcima nije u potpunosti uspio i što sam ja ostao živ.

Manolić je to propratio ljutnjom i višestrukim prostačkim riječima i slanjem svih u p. materinu. Sedlo se prisjeća, nakon pročitanog Hedlovog članka, da je u tadašnjoj vrhuški HDZ-a hitno odlučeno da treba preko Glavnog stožera pokrenuti neku deklarativnu akciju na planu suzbijanja eventualnih negativnih odjeka podmetnute eksplozije u Vinkovcima i tako je u poslijepodnevnim satima Glavni stožer HV-a izdao prednje citirani akt o suzbijanju terorizma u redovima HV-a.

Sedlo, koji je aktivno pomagao njemačkoj policiji u razotkrivanju zločina jugoslavenske Udbe na njemačkom tlu, kaže da je spreman o svojim spoznajama glede ubojstva u Vinkovcima 01. ožujka 1992. godine, paljevina i podmetanja eksploziva protiv hrvatskih branitelja i srpskih civila svjedočiti u svakom trenutku pred hrvatskim sudom. Međutim, ne vjeruje da je Sanaderova vlast, koja s jedne strane odbija Njemačkoj izručiti Josipa Perkovića radi procesuiranja zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, dok istodobno traži izručenje Kapetana Dragana iz Australije, spremna, osim pod snažnim pritiskom izvana, pokrenuti ijednu relevantnu istragu za počinjene ratne zločine inicirane iz državne vrhuške.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861