Jutarnji list: 18. 02. 2006.

Florijan Boras: Ako Čović ostane, HDZ u BiH neće moći na izbore

Piše: Snježana Pavić

Nezadovoljni smo stanjem u HDZ-u BiH. Nemamo ambicije da bilo kome budemo tutori, iskustvo nas uči da to može biti samo štetno i kontraproduktivno, što se vidjelo u vremenu Tuđmana i Šuška. Ja sam osobno za formiranje novog HDZ-a u BiH

Florijan Boras, zastupnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za zakonodavstvo, proteklog vikenda boravio je s premijerom Ivom Sanaderom u Mostaru. S neformalnim HDZ-ovim predstavnikom za odnose s BiH razgovarali smo o sukobima na tamošnjoj hrvatskoj političkoj sceni.

• Kratki premijerov susret s hrvatskim strankama izazvao je potpuno suprotna tumačenja. Što im je Sanader ustvari poručio?

- Premijer je posjet Mostaru iskoristio za susret s novim Visokim predstavnikom za BiH Christianom Schwarz-Schillingom te s hrvatskim strankama kako bi razmijenili mišljenje o izborima u BiH u listopadu. Kako je u tijeku revizija Daytona, ključno je pitanje koliko će Hrvati imati parlamentarnih zastupnika. Svako osipanje glasova može jako štetiti, pa je naše mišljenje da hrvatske stranke moraju postići konsenzus o minimalnim zahtjevima oko revizije ustava i zajedničkog nastupa na izborima. Jako nas zabrinjava potpuna pasivnost tamošnjih stranaka. Iako većinu procesa diktira međunarodna zajednica, vidimo puno prostora za angažman domaćih političara, ali on izostaje. To su bili razlozi za razgovor, ali, nažalost, nisam stekao dojam da će oni tu ideju o izborima i ustavnim promjenama nastaviti razrađivati.

• Zašto?

- Nitko nije rekao da nije za to, ali mislim da od toga neće biti ništa. Hrvatska politička scena u BiH previše je pasivna, nema političara koji bi se nametali ili bili prepoznatljivi, i bez kalkulantskih i sebičnih interesa ulazili u te procese. Nažalost, čini mi se da svi oni sebe precjenjuju.

• Očekivalo se da će Sanader u Mostaru podržati Božu Ljubića i osnivanje novog HDZ-a?

- Nije istina da je to bio cilj posjeta, niti se o tome razgovaralo. Poznato je da smo nezadovoljni stanjem u HDZ-u BiH. Nemamo ambicije da bilo kome budemo tutori, iskustvo nas uči da to može biti samo štetno i kontraproduktivno, što se vidjelo u vremenu Tuđmana i Šuška. No, možemo reći svoje mišljenje, pogotovo zato što smo članovi Europske pučke stranke, koja je jasno poručila da ovo vodstvo HDZ-a nema legitimitet pa se moraju provesti novi izbori. Čović je izabran s više glasačkih listića nego što je bilo izaslanika na saboru i tu ne postoji nikakva druga mogućnost osim ponavljanja izbora. No, oni se uporno oglušuju o taj demokratski standard. Sadašnje vodstvo HDZ-a je izbornim inženjeringom uzurpiralo vlast. Ako se to ne promijeni, s HDZ-om se ne može razgovarati.

• Ali, HDZ BiH ipak je pozvan na sastanak sa Sanaderom?

- HDZ BiH ipak nije Čović. HDZ se mora riješiti Čovića, ali to ne znači da možemo ignorirati činjenicu da je HDZ politički faktor u BiH. Mi i dalje očekujemo da će kod Čovića prevladati razum, pa će raspisati nove izbore. Jer, prema odluci visokog predstavnika, izborne liste ne može nositi čovjek kojega je visoki predstavnik kaznio. To znači da HDZ-u BiH prijeti opasnost zabrane izlaska na izbore ako Čović ne bude smijenjen. To Čović zna. Ali izbacivanje Ljubića, Martina Raguža i Josipa Merdže upućuje na to da će Čović na liste staviti svoje poslušnike i u posljednji tren se povući. No, s takvim ljudima na listama, bez ugleda, opterećenim privatizacijskim aferama, rezultati će biti pogubni. Zato su sada u igri silne varijante kako to izbjeći. Ja sam osobno za formiranje novog HDZ-a, ali samo kao posljednje rješenje.

• Koji je posljednji rok za Ljubića da krene u osnivanje novog HDZ-a?

- Već je prošao taj rok.

• Pa kakav biste onda savjet dali Ljubiću?

- Ne znam. Vjerojatno da pričeka još malo, možda će razum prevladati.

• Što ako Čović ne odustane?

- Onda bi trebalo ići na formiranje jedne liste, recimo s HSP-om i HSS-om, i ljudima koji su proteklih godina otpali iz HDZ-a ili bili nepravedno odbačeni. Ljubić i njegovi suradnici imaju ljudske i političke kvalitete za to. Ta lista se ne bi trebala boriti protiv HDZ-a, nego za osvajanje što više hrvatskih glasova. Naglašavam da ovo nisu obični izbori, svaki odaziv manji od 70 posto je debakl. S tim da treba računati na mogućnost da HDZ-u bude zabranjen izlazak na izbore ako Čović ustraje.