Glas Istre: 23. 02. 2006.

REKTORICA ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA REAGIRA NA ĐAPIĆEVE OPTUŽBE

Mencer: Neću politiku na svoje sveučilište

ZAGREB - Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Helena Jasna Mencer nema prigovora ni evidencija o tome da nekadašnji udbaši kontroliraju fakultete te da zbog toga mnogi Hrvati padaju na ispitima, a Srbi prolaze, što je u intervjuu za jedne dnevne novine ustvrdio predsjednik HSP-a Anto Đapić. Ustvrdio je da su mediji i fakulteti centri djelovanja udbaša koji na fakultetima uče studente svojim vrijednostima. Ne želeći govoriti o konkretnim imenima profesora i fakultetima kazao je da »oni protežiraju Srbe, a tjeraju Hrvate« jer »pogledajte samo koliko se Hrvata iselilo iz nekih gradova samo zbog jednog ispita«. Đapić smatra da treba provesti lustraciju, a »pogotovo na sveučilištima treba zagrabiti«. Ustvrdio je da su pojedini fakulteti u Hrvatskoj, posebno oni društvenih znanosti, njihovi bastioni.

Mencer je izjavila da ako netko ima podataka o tome treba jasno i glasno javno reći o kome se radi da bi se navodi mogli istražiti. Također je izjavila da je u svom četverogodišnjem rektorskom mandatu bila protiv politike i ideologije na Sveučilištu te protiv medijskih pritisaka.

Komentirajući Đapićevu izjavu, akademik Daniel Rukavina kazao nam je da se na sveučilištima poštuje dignitet svake osobe i njeguju općeljudske vrijednosti.

- Razvijati predrasude na nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj pripadnosti i po toj osnovi davati bilo kakvu prednost ili štoviše protežirati nekoga, nespojivo je s akademskim vrijednostima. Bilo kakvo izdvajanje po navedenim osnovama, u hrvatskoj akademskoj zajednici može biti samo rijetka iznimka, a ne pravilo, kazao je akademik Rukavina.

T. PONOŠ, E. MARINKOVIĆ ŠKOMRLJ