Večernji list: 01. 03. 2006.

Referendum o nezavisnosti Crne Gore 21. svibnja

Crnogorska vlast zajedno s opozicijom dogovorila je datum održavanja referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Biti će to 21. svibanj, a dogovor je postignut uz posredovanje izaslanika Europske unije Miroslava Lajčaka. Datum je pomaknut s prvotno predloženog 14. svibnja uz obrazloženje kako referendumska kampanja treba trajati najmanje 75 dana, javlja Radio B92.

Predstavnici skupštine Crne Gore danas će raspravljati o prijedlogu referenduma, a voditelji zastupničkih klubova složili su se da se nakon sjednice, na kojoj će biti usvojen Zakon o referendumu, proglasi početak referendumske kampanje.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović planira obrazložiti formulaciju referendumskog pitanja koje bi trebalo glasiti: "Da li ste za to da Crna Gora bude nezavisna i međunarodno priznata država?".

Vladajuća Demokratska partija socijalista i opozicija najavile su podržavanje prijedloga zakona koji predviđa 55-postotnu referendumsku većinu. Socijaldemokratska partija je načelno protiv tog prijedloga, ali će svojim zastupnicima dopustiti da glasaju kako žele.

Izaslanik Eurospke unije Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor vlasti i opozicije te naveo da je time poslana odgovorna poruka iz Crne Gore.

(A.Be.)