Vjesnik: 01. 03. 2006.

15.000 Zagrepčana pod ovrhom!

Svaka ovrha naplaćuje se najmanje 80 kuna - po notaru je to 240.000 kuna - pa je zarada najmanje 80.000 kuna, što je vrlo dobra godišnja plaća u Zagrebu

ZAGREB - Oko 15.000 Zagrepčana uskoro će potpasti pod ovrhu zbog neplaćene pričuve u 2003. i 2004. godini, ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna. Zagrebačko Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo upravo je dalo tiskati ovršne prijedloge, koje će tijekom ožujka stići na adrese dužnika.

U GSKG-u kažu da će svakom notaru dodijeliti između 2000 i 3000 tih ovrha, što znači da pet, šest zagrebačkih javnih bilježnika uskoro dobiva vrlo unosan posao.

Naime, svaka ovrha naplaćuje se najmanje 80 kuna, što bi po notaru iznosilo oko 240.000 kuna. Ako notarima, kao što tvrde, ostaje oko 30 posto prihoda od naplaćenog posla, zarada je najmanje 80.000 kuna, što je vrlo dobra godišnja plaća u Zagrebu.

No, Ante Ilić, predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore, opovrgava da će zarade notara na ovrhama biti enormne.

Na ovrhama, čini se, još više zarađuju odvjetnici. U slučaju tri neplaćene televizijske pretplate kroz ovrhu su naplaćene više od 600 kuna, od čega je odvjetnik naplatio 250 kuna, a javni bilježnik 80.

Ovrhe HTV prosljeđuje odvjetničkom uredu Marijana Hanžekovića, koji je izabrao pet javnih bilježnika u cijeloj Hrvatskoj za taj posao. Slučajno ili ne, u Zagrebu je to javnobilježnički ured Hanžekovićeve bivše supruge Ive.

Kad je prije mjesec dana počelo »revnije« provođenje ovrha, u HTV-u su tvrdili da prema 40.000 neplatiša kreće ovrha zbog pretplate, što bi također bilo vrlo lukrativno za notare.

Janos Roemer, glasnogovornik HTV-a, sada kaže da su najave o tolikom broju ovrha bile »nespretno interpretirane činjenice« jer nema nikakvih promjena, osim što ovrhe, umjesto sudova, provode javni bilježnici, pa će sve biti brže.

Iako je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavljivala je da će se ovrhe malih vrijednosti otpisivati, od toga zasad, barem u Zagrebu, nema ništa.

Stipe Tojčić, koordinator komunalnih poduzeća u zagrebačkom Holdingu, kaže da se o tome ne razmišlja, no da u ovom trenutku neće biti »udara« zbog neplaćenih računa Vodoopskrbi, Čistoći i Gradskoj plinari. Naime, za ta poduzeća ovrhe se već ustaljeno provode sredinom i krajem godine, samo što će sada to raditi javni bilježnici.

U HEP-u kažu da će ubrzati ovrhe, no još ne znaju kakvi će biti efekti. U tom poduzeću godišnje provedu nekoliko tisuća ovrha u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna.

Taj posao provest će tridesetak javnih bilježnika, no u HEP-u ne žele iznositi njihova imena.

Notare će moći angažirati i banke, za pljenidbu plaća i računa zbog ulaska u »crveni minus«, ali i zbog neplaćenih kredita.

U Privrednoj banci očekuju da će ulaskom javnih bilježnika u taj posao ovrhe postati brže. Ne uspije li izvansudska naplata, i bankama uvijek ostaje mogućnost sudske ovrhe nad pokretninama i nekretninama dužnika.

Biljana Bašić