Vjesnik: 01. 03. 2006.

Britanska ministrica pod istragom

Sumnja se da je ministričin suprug, odvjetnik Silvija Berlusconija, od talijanskog premijera primio mito, odnosno nagradu za lažno svjedočenje. La Repubblica tvrdi da se radilo o svoti od milijun dolara

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Britanska oporba zatražila je istragu protiv ministrice kulture Tesse Jowell, zbog neobične sprege između njenog muža, pravnika Davida Millsa, i talijanskog premijera Silvija Berlsuconija.

Spominju se sumnjive novčane transakcije, te navodi da je u jednoj od njih posredno sudjelovala i ministrica Jowell. Zbog toga oporba traži da se ispita je li ta političarka narušila kodeks o ponašanju britanskih ministara.

David Mills uspješan je britanski odvjetnik, specijaliziran za međunarodno pravo. Jedan od njegovih klijenata bio je i talijanski premijer Silvio Berlusconi, vlasnik razgranatog poslovnog i medijskog carstva. Tvrdi se da je Mills krajem 1980-tih otvorio za Berlusconija niz offshore računa i kompanija, kako bi ovaj izbjegao plaćanje poreza. Godine 2000., Silvio Berlusconi je Millsu preko nekog posrednika navodno dao 600.000 dolara, »na dugoročnu posudbu ili poklon«. Talijanski list La Repubblica tvrdi međutim da se radilo i o mnogo većoj svoti, od možda i milijun dolara.

U svakom slučaju, javila se sumnja da je u pitanju zapravo bilo mito, odnosno nagrada za lažno svjedočenje. David Mills je, naime, tijekom 1990-tih nastupio kao svjedok na talijanskom sudu, u dvjema istragama protiv Silvija Berlusconija. U jednom pismu, kojeg su se 2004. domogli istražitelji, Mills je napisao da na talijanskom sudu nije lagao, ali da je načinio »nekoliko krupnih verbalnih akrobacija«, koje su »gospodina B. izvukle iz velikih neprilika«.

David Mills sada tvrdi da se to pismo uopće nije odnosilo na Berlusconija, nego na nekog sasvim drugog klijenta, ali sumnje ostaju. Talijanski premijer bio je u domovini više puta pod istragom zbog svojih poslova. Jednom je i osuđen, ali presuda nikada nije postala pravomoćnom.

U travnju su u Italiji opet izbori, a Berlusconi je ponovo pod lupom. Svoje tužitelje on naziva »crvenim sucima« – ljevičarima koji žele uništiti njegovu političku karijeru. Do nedavno cijela saga nije imala izravne veze s a suprugom Davida Millsa, ministricom Tessom Jowell.

Ovih dana britanski tisak ustvrdio je međutim da je i ona stavila svoj potpis na jednu financijsku transakciju – koja je njenom mužu omogućila da novac dobiven od Berlusconija diskretno prenese u Britaniju. Ministrica kulture tvrdi međutim da time nije prekršila kodeks koji članovima vlade brani sukob javne dužnosti i privatnog interesa. Isti kodeks također brani da ministri i članovi njihovih obitelji primaju poklone koji bi ih mogli učiniti obaveznima prema darovatelju.

U svakom slučaju, Tessa Jowell našla se u središtu pozornosti. Tajnik britanskog kabineta Gus O’Donnell treba odlučiti hoće li protiv nje pokrenuti istragu. Istražitelji u Italiji moraju pak uskoro donijeti odluku hoće li podizati optužnicu protiv Silvija Berlusconija i njegovog britanskog odvjetnika Davida Millsa.

Jasna Zanić Nardini