Jutarnji list: 01. 03. 2006.

Kuloari u Bruxellesu: Ulazak Hrvatske u EU 2009. nerealan

Pišu: Sanja Simić, Augustin Palokaj

Da biste ostvarili članstvo 2009., pregovori bi se morali okončati već sljedeće godine jer su za ratifikaciju potrebne otprilike dvije godine. Članstvo 2009. ipak nije realno, kaže jedan od dužnosnika

BRUXELLES - Iako to ne žele javno priznati, sve je više europskih dužnosnika koji privatno iznose da je nerealno očekivati hrvatsko članstvo u EU do 2009. godine. Jutarnjem listu to je rekla nekolicina dužnosnika EU-a dobro upućenih u proces proširenja, ali i kretanja unutar Unije, koji istodobno poznaju i situaciju u Hrvatskoj.

- Budite realni - već smo u trećem mjesecu 2006. Da biste ostvarili članstvo 2009., pregovori bi se morali okončati već sljedeće godine jer su za ratifikaciju potrebne otprilike dvije godine. Osobno smatram da članstvo 2009. ipak nije realno iako je za Hrvatsku dobro što si postavlja rokove jer time može zadržati motivaciju za ubrzavanje procesa - rekao nam je jedan dužnosnik EU-a.

I mnogi drugi su nam rekli da bi realno bilo očekivati završetak pregovora o članstvu 2009., a ulazak u Uniju godinu i pol do dvije kasnije nakon što ga ratificira 27 država članica, koliko će EU tada imati. Istodobno ističu da, osim “prijateljskih savjeta i privatnih procjena”, službeno hrvatskoj strani nemaju pravo reći bilo što o tome kada bi naša zemlja mogla ući u EU.

Optimističan scenarij

- Naravno da vam službeno moramo reći da ćete u EU ući kad ispunite sve kriterije i ne možemo nagađati o datumima, ali 2009. nam se čini preambicioznom, pa čak i nerealnom - kažu naši izvori u EU.

Zanimljivo je da 2009. godinu kao rok ulaska u EU nije spominjala samo hrvatska strana nego su je spominjali i najvažniji dužnosnici Europske komisije, pa i njezin predsjednik Jose Manuel Durrao Barroso i povjerenik Olli Rehn. Ipak, oni su 2009. spominjali kad se mislilo da će pregovori početi 17. ožujka 2005. godine. Bude li se sve odvijalo u skladu s najoptimističnijim očekivanjima, članstvo 2009. može se postići, govorili su tada. Sada, međutim, “ne žele spekulirati o datumima”.

Mnogi naši sugovornici ne žele konkretno odgovoriti ni na pitanje je li članstvo Hrvatske u EU 2009., prema njihovu mišljenju, sada nerealno zbog izgubljenih šest mjeseci, jer su pregovori otvoreni početkom listopada, a ne sredinom ožujka, ili je razlog ono što se u međuvremenu događalo unutar Unije.

'Dobro je imati ambiciju'

Ustav EU-a je na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj odbijen, što je dovelo do nepredvidljivih kretanja u institucionalnim reformama EU koje će se odraziti i na proces proširenja. U Europskoj Uniji kažu da je hrvatski pregovarački tim sposoban za brze pregovore, no ujedno upozoravaju da ne treba podcijeniti problem preuzimanja svih europskih aquisa, koje nakon prihvaćanja treba i provoditi u praksi.

U EU stoga kažu da je dobro imati ambiciju, ali treba paziti da se ne stvore prevelika očekivanja. Godinu dana manje ili više neće biti toliko važno, uvjeravaju nas zapadni diplomati.

Kad bi osigurala političku potporu nekih važnih država članica te kad bi članstvo Hrvatske u EU 2009. postalo politički cilj same Unije, onda bi se i aktivnosti, smatraju pojedini diplomati, prilagodile postizanju tog cilja, a proces bi se mogao ubrzati. I to im se čini pomalo nerealnim, ali ne i nemogućim.