Glas Istre: 01. 03. 2006.

SMJENA NA ČELU PREDSJEDNIŠTVA BiH

Tihić vjerojatno posljednji predsjedatelj

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić preuzeo je u utorak dužnost predsjedatelja kolektivnog bosanskohercegovačkog šefa države u okviru redovite osmomjesečne rotacije, propisane poslovnikom o radu tog tijela. Dužnost predsjedatelja koju je preuzeo od hrvatskog člana Ive Mire Jovića, Tihić će obnašati do redovitih izbora najavljenih za listopad.

»Ovo je posljednja rotacija predsjedatelja Predsjedništva BiH u ovom mandatnom razdoblju, a vjerojatno (sam) i posljednji predsjedatelj«, kazao je Tihić u govoru održanom na svečanoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu ističući kako će nakon ustavnih promjena koje se očekuju BiH svakako dobiti svog predsjednika. »Očekujem da sljedećih dana potpišemo sporazum o tome«, izjavio je Tihić, koji obnaša i dužnost predsjednika Stranke demokratske akcije aktivno uključene u pregovore o ustavnim reformama.

Govoreći o pitanjima kojima će posvetiti posebnu pozornost u preostalim mjesecima mandata sadašnjeg Predsjedništva BiH, Tihić je kazao kako će to biti daljnje približavanje Europskoj uniji i NATO-u, ali i poboljšanje odnosa sa susjednim zemljama. U tom će cilju, kako je najavio, biti potaknuto održavanje novih sjednica međudržavnih vijeća za suradnju s tim da će se u odnosima s Hrvatskom pokušati pronaći rješenje za korištenje Luke Ploče te imovinsko-pravne odnose.

Tihić je također kazao kako će svojim kolegama u Predsjedništvu predložiti da u Sarajevu organiziraju trilateralni sastanak s predsjednicima Hrvatske te Srbije i Crne Gore, s ciljem daljnjeg poticanja konkretne suradnje. (Hina)