Večernji list: 02. 03. 2006.

'Genocid u BiH plod državne politike Beograda'

DEN HAAG - Zastupnici BiH u srijedu su pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nastavili dokazivati da su ratni zločini koje su srpske snage počinile 1992-95. bili plod državne politike Beograda da se Bošnjaci unište kao etnička skupina.

Američki profesor međunarodnog prava Thomas Franck, jedan od zastupnika BiH u tužbi protiv SCG za genocid, kazao je kako je tadašnja SR Jugoslavija "odgovorna za to što je cijeloj jednoj etničkoj skupini uskraćeno pravo na opstanak".

Tragovi počinitelja ratnih zločina u BiH, njihovo oružje, odore, zapovijedi i novac vode do Beograda, kazao je Franck. Istaknuo je kako su zločini činjeni sustavno jer su bili "državna politika".

U svom je nastupu Franck citirao presude ICTY-a iz procesa oficirima Vojske RS za pokolj u Srebrenici kao i priznanje krivnje za progon bivše predsjednice RS Biljane Plavšić, prema kojem su "stotine tisuća ljudi mučene i ubijane ili su im nametnuti uvjeti života koji su ih trebali uništiti kao skupinu".

Istaknuo je kako će BiH dokazati pred ICJ-om i pred savješću čovječanstva da se odgovornost za prolijevanje krvi ne može izbjeći promjenom imena države, niti negiranjem genocida.

Namjeru zastupnika SCG da se od optužbi brane ponovnim osporavanjem nadležnosti ICJ-a, iako se on 1996. proglasio nadležnim u sporu, Franck je nazvao "arogantnim makinacijama negatora genocida".

Zastupnici BiH danas su iznosili i dokaze o srpskim koncentracijskim logorima u koje su u kampanji etničkog čišćenja zatvarani Bošnjaci i Hrvati, također se pozivajući na relevantne presude ICTY-a.

Među ostalim je navedeno da je u 50 općina BiH bilo više od 500 takvih logora u kojim su tisuće zatočenika držani u neljudskim uvjetima, mučeni i ubijani, žene silovane.

Zastupnici BiH opisali su i sustavno uništavanje bošnjačke i hrvatske kulturne i vjerske baštine u BiH tijekom rata, ističući da je to tzv. "kulturno čišćenje" bilo završna faza genocida. Na područjima koje su zauzeli, Srbi su uništili gotovo 100 posto džamija i 75 posto katoličkih crkava, onemogućujući i na taj način povratak prognanog stanovništva.

Tijekom poslijepodnevne sjednice u utorak, zastupnik BiH sucima ICJ-a prikazali su video snimku na kojoj pripadnici paravojne skupine Škorpioni ubijaju zarobljene Bošnjake iz Srebrenice.

Zastupnik BiH, nizozemski odvjetnik Phon van den Biesen rekao je su Škorpioni pripadali MUP-u Srbije.

Također su prikazane i snimke srpske opsade Sarajeva, koje je okvalificirana kao genocidna, uz naglasak kako se sve četiri godine odvijala uz punu logističku i drugu podršku Beograda.

U sudnici je prikazana i snimka iz 1994. na kojoj sadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica obilazi srpske položaje i hvali vojnike. Na snimci Koštunica dalekozorom promatra grad i izjavljuje kako se "ovdje najbolje vidi kako trebaju izgledati granice i uređenje buduće Srbije, s ove i one strane Drine".

(Hina)