Slobodna Dalmacija: 02. 03. 2006.

Europski žuti karton

Danko PLEVNIK

Europska komisija (EK) je odgodila početak screeninga za pravosuđe i ljudska prava za rujan, što se u javnosti protumačilo kao pljuska hrvatskom pravosuđu, a zapravo je pljuska Vladi. Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je taj neugodni potez kao da se radi o nekom formalnom pitanju i usluzi Hrvatskoj. Do sada je Vlada tvrdila da građani krivo percipiraju EU, a sada se pokazalo da ona krivo razumije poruke EU-a, ne praveći razliku između retorike i implementacije preuzetih zadaća. Sanader je stalno govorio da sve ovisi o nama, a toga se nije držao. Već su u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sadržani krucijalni uvjeti za pregovore s EU-om: smanjivanje korupcije, poboljšanje odnosa s manjinama i depolitizacija državne uprave. Što se događalo nakon toga? Političku trgovinu na zadnjim lokalnim izborima i raščetvorivanju DC-a vodili su premijer i neki njegovi ministri, a smjenom Vesne Škare-Ožbolt vratili su politizaciju u državnu upravu i pravosuđe. Istina (koju se libe izgovoriti i Sanaderovi i europski komesari) je da je ova odluka EK-a kazna za smjenjivanje Vesne Škare-Ožbolt.

Sanader je planirao da će tijekom austrijskog predsjedanja EU-om Hrvatska otvoriti nekoliko važnih screeninga. Pokazalo se da nije samo precijenio sebe nego i svojeg austrijskog deusa ex machina. Izjalovile su se nade u ubrzavanje screeninga do lipnja, jer se oni usporavaju. I EK i MMF i Svjetska banka upozoravaju godinama na korupciju i stanje u pravosuđu i ovaj žuti karton EK-a pokazuje da se u pregovore, s osnova tih ozbiljnih prigovora, ušlo potpuno nepripremljeno i da oni neće ići tako veselo kako je to najavljivala Vlada.

Sanader se maestralno koristio procesom pregovaranja s EU-om za promociju sebe i HDZ-a, a ova "neočekivana" signalizacija EK-a samo je podsjetnik da se pregovori mogu zaustaviti u svakom onom trenutku kada se zaklinjanja u eurostandarde budu uspoređivala s domaćom praksom. Time su na političkoj burzi za izbore 2007. pale hadezeovske dionice, jer iza tog Sanaderova velikog političko-turističkog prometa ostaje mala zarada.