Slobodna Dalmacija: 02. 03. 2006.

2000 I NEKE ODAVNO JE POZNATO DA ZAGREB NE MOŽE U UNIJU ZA TRI GODINE

Hrvatska u EU - ništa prije 2012.

SAMO POLAKO Realno je potrebno oko četiri godine prilagođavanja, odnosno, pregovora. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora s EU-om o pristupanju koji, tijekom najmanje godinu i pol dana, trebaju ratificirati parlamenti zemalja članica kojih će u tom trenutku biti 27!

Činjenica da Hrvatska neće postati članica Unije 2009. godine je notorna činjenica, poznata svakom iz vlasti ili iz oporbe tko je blizu ovog procesa.

Uostalom, pažljiviji političari, kao Ivo Sanader, nikad nisu ni rekli da će Hrvatska postati članica 2009., nego da će zemlja tada "biti spremna", a članstvo će "zavisiti o Europi". Izvrsno je što je izišlo na vidjelo da zapravo nitko ne računa na članstvo 2009. godine, jer da je to zaista ozbiljan cilj, to bi nam u procesu pregovora jako štetilo.

Obrana prioriteta

Zamislite da je sad cilj ulaska 2009. godine bio stvarno postavljen! To bi predstavljalo strašno slabljenje pregovoračkih pozicija, otkrivanje bokova. Ta bi poruka bila, O.K., potpisujemo sve što od nas tražite, nemamo vremena, moramo biti 2009. unutra.

Hrvatska ipak ima nekoliko prioriteta koje mora braniti do metaforičke zadnje kapi krvi i zato joj treba manevarski prostor.

Ne treba nam nikakav bruxelleski diplomat ili dužnosnik da nas upozori kako realno trebamo oko četiri godine prilagođavanja, odnosno, pregovora.

Važno za administraciju

Kad završimo pregovore, slijedi potpisivanje Ugovora s EU-om o pristupanju koji tada, u proceduri koja traje najmanje godinu i pol dana, ratificiraju parlamenti zemalja članica. Njih će, nakon najvjerojatnijeg ulaska Rumunjske i Bugarske, biti 27. Ratifikacija ugovora bit će trenutak istine. Ali, o tom, po tom.

Datum 2009. godine, potreban je kao unutarnji orijentir, da bi zemlja uhvatila tempo, a administracija sebi napravila raspored.

Ines SABALIĆ

Europska komisija: To nije odgoda

BRUXELLES - Europska komisija potvrdila je u srijedu da pomicanje screeninga za poglavlje pravosuđa i ljudskih prava s ožujka na rujan "nije odgoda već vremenska preraspodjela tehničkog sastanka za kasniji datum".

— To će omogućiti bolju pripremu hrvatskih pregovarača za to područje — rekla je glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, Krisztina Nagy, odgovarajući na upit novinara.