Vjesnik: 02. 03. 2006.

Skandal zbog supruga britanske ministrice

Pokaže li se da je Home Office kočio izručenje supruga britanske ministrice Italiji, slučaj bi mogao postati međunarodni politički skandal

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Istražitelji u Milanu tvrde da je britansko ministarstvo unutarnjih poslova (Home Office) aktivno sabotiralo njihovu istragu protiv londonskog odvjetnika Davida Millsa i pokušaje da se on izvede pred talijanski sud, tvrdi u srijedu Times.

Slučaj ima političku notu zbog odvjetnikovih poslovnih veza s talijanskim premijerom i milijarderom Silvijem Berlusconijem te zbog činjenice da je ujedno suprug britanske ministrice za kulturu Tesse Jowell.

Times je vidio dokumente u kojima talijanski istražitelji tvrde kako je Home Office potkopao njihove napore da Mills bude izručen Italiji time što je vladi Silvija Berlusconija otkrio »izuzetno osjetljive informacije«.

Milanska istraga upravo pokušava utvrditi kakva je točno sprega postojala između Silvija Berlusconija i londonskog odvjetnika. Sumnja se da je David Mills pomogao Berlusconiju da izbjegne plaćanje poreza te da je čak lažno svjedočio na sudu u njegovu korist, za što ga je Berlusconi navodno nagradio svotom koja se možda penje i na milijun dolara. I Berlusconi i Mills niječu međutim sve te navode.

U slučaj je posredno umiješana i ministrica Jowell, jer je i ona potpisom sudjelovala u složenim financijskim transakcijama svoga muža dok je novac iz talijanskih izvora prebacivao u Britaniju.

Milanski istražitelji tvrde da je Home Office o njihovoj istrazi bez potrebe obavijestio Berlusconijevu administraciju, odnosno Ministarstvo pravde u Rimu. Također navode da je britanski Ured za velike financijske prijevare iznenada prestao komunicirati izravno s istragom u Milanu i slati dokazni materijal »u nezapečaćenim paketima« preko Berlusconijeve vlade u Rimu.

Glasnogovornik Home Officea u Londonu tvrdi, međutim, da je spomenuto ministarstvo samo slijedilo uobičajenu proceduru.

Guardian međutim tvrdi u srijedu kako je talijansko veleposlanstvo u Londonu upozorilo visoke članove Berlusconijeve vlade da Davidu Millsu prijeti izručenje u Italiju. Navodno su Berlusconijevi ljudi potom zatražili da osobno imaju glavnu riječ u svim budućim zahtjevima za izručenjem. Ako bi se pokazalo kako ima imalo istine u navodima da su se dužnosnici Home Officea ili talijanske vlade imalo miješali u pokušaje da se supruga britanske ministrice za kulturu izruči Italiji, slučaj bi mogao poprimiti razmjere velikog međunarodnog političkog skandala.

Jasna Zanić Nardini