Večernji list: 02. 03. 2006.

Presuda Marijačiću i Rebiću 10. ožujka

DEN HAAG - Prvostupanjska presuda u postupku provedenom po optužbi za nepoštivanje suda protiv glavnog urednika Hrvatskog lista iz Zadra Ivice Marijačića i suradnika lista Markice Rebića bit će izrečena 10. ožujka, objavio je u srijedu Haški sud (ICTY).

Raspravno vijeće, kojim predsjedava korejski sudac O-Gon Kwon, zakazalo je izricanje presude Marijačiću i Rebiću za 10. ožujka u 8 sati ujutro, navodi se u priopćenju ICTY-a.

Vijeće napominje da na izricanju presude moraju biti prisutni branitelji, a ukoliko i optuženi žele nazočiti izricanju presude o tome moraju odmah pisanim podneskom izvijestiti sud.

Novinar Marijačić (48) i umirovljeni general Rebić (54), bivši čelnik Sigurnosno informativne službe (SIS), po dopunjenoj optužnici od 14. listopada 2005. terete se za nepoštivanje suda zbog objave u "Hrvatskom listu" 18. studenoga 2004. godine identiteta i izjave istražiteljima ICTY-a zaštićenog haškog svjedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću krajem 1997.

Radilo se o iskazu nizozemskog časnika UNPROFOR-a u BiH Johannesa van Kuijka o neuspješnu pokušaju predaje haškog optuženika Miroslava Brale Cicka u bazi UNPROFOR-u u Vitezu ranije te godine.

Suđenje Marijačiću i Rebiću održano je 17. i 18. siječnja ove godine. Optužba je kao svjedoke izvela istražitelja Tužiteljstva Terencea Camerona i povjesničara Williama Tomljanovicha, koji radi u Tužiteljstvu kao stručnjak za hrvatske arhive i dokumente, dok obrana nije izvodila svjedoke.

Marijačićev branitelj Marin Ivanović i Rebićev Krešimir Krsnik zatražili su da vijeće odbaci optužnicu, ocjenjujući kako tužitelji nisu dokazali osnovanost optužbi. Vijeće taj zahtjev obrane nije prihvatilo, ocjenivši da postoje osnove za optužnicu, no istodobno je ocijenilo kako tužitelji nisu izvan razume sumnje dokazali navode iz optužnice.

Škotski sudac Iain Bonomy na raspravi je doveo u pitanje i samu opravdanost pokretanja postupka protiv Marijačića i Rebića, ocjenivši kako oni objavljivanjem imena i izjave svjedoka Johannesa van Kuijka u "Hrvatskom listu" u studenom 2004. , nisu ugrozili sigurnost svjedoka, te da njegova zaštita sedam godina nakon svjedočenja nije imala svrhu.

(Hina)