Glas Istre: 02. 03. 2006.

ZAŠTO JE BRUXELLES HRVATSKOM PRAVOSUĐU ODGODIO ZA ŠEST MJESECI SCREENING ZA POGLAVLJE »PRAVOSUĐE I TEMELJNA PRAVA«

Pravosuđe podložno politici

ZAGREB - Premda Europska komisija i hrvatski pregovarači ponavljaju da prebacivanje screeninga za poglavlje »pravosuđe i temeljna prava« nije odgoda već samo vremenska preraspodjela tehničkog sastanka za kasniji datum, očito je da razlozi za pomicanje dubinske analize pravosuđa leže u njegovim unutarnjim problemima.

Jedan od ključnih problema pravosuđa, smatra Goran Mikuličić, odvjetnik i član Hrvatskog pravnog centra, je taj što pravosuđe nije uspjelo građanima osigurati suđenje u razumnom roku i pristup sudu.

- Iz tog problema generiraju se svi ostali, poput velikog broja zaostalih predmeta i prevelikog broj sudova i sudaca. Naše zakonodavstvo jednostavno nije dovoljno izbrušeno da bi uspjelo određen broj sporova prebaciti izvan sudova, a dijelu političke vrhuške odgovara da je pravosuđe neefikasno, sporo i podložno političkom utjecaju, kazao je Mikuličić.

Potonji zaključak o podložnosti pravosuđa političkom utjecaju, smatra Mikuličić, može se izvući i iz načina biranja predsjednika sudova.

- Po prirodi stvari, predsjednik suda samo je nastavak sudske uprave i ne bi smio imati utjecaj na suce. Zašto je onda tolika strka i zbrka oko imenovanja predsjednika sudova, upitao se Mikuličić.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, pak, jučer je izjavila da je i sama Europska komisija, u izvješću za 2004. i 2005. godinu, kao glavni problemi hrvatskog pravosuđa detektirala dugotrajnost sudskih postupaka, nedostatak antikorupcijske strategije i broj zaostalih predmeta.

- Pripreme su išle kao da će screening biti u ožujku, a jedino se postavljalo pitanje antikorupcijske strategije. Podsjećam, ta je strategija pripremljena u Ministarstvu pravosuđa i upućena u Vladinu proceduru, ali je u više navrata vraćana na doradu, izjavila je Škare-Ožbolt.

No, unatoč tim problemima, nije bilo govora o odgodi dubinske analize. Koji su novi problemi u pravosuđu u međuvremenu iskrsnuli, Vesna Škare-Ožbolt nije znala reći, a na novinarsko pitanje osjeća li se odgovornom za odgodu, odgovorila je niječno.

- Odgovorna može biti samo Vlada. Rezultati postignuti prošle godine, poput smanjenja zaostalih predmeta za 15 posto, pohvaljeni su u izvješću Europske komisije i odgovoran je onaj tko prekida kontinuitet takvih rezultata. Ne bih se upuštala u prognoze kakva će biti ocjena analize pravosuđa, ali ne vjerujem da se može dovršiti u samo jednom mjesecu, jer je toliko trebalo i za lakša poglavlja.

Za razliku od bivše ministrice pravosuđa, Snježana Bagić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i pregovaračica za poglavlje pravosuđa, izrazila je uvjerenje da će Hrvatska bez problema proći i »vremenski preraspodijeljenu« dubinsku analizu pravosuđa.

- Činjenica da nam je ostavljeno više vremena ostavlja nam veći prostor da pokrenute reforme u pravosuđu pokažu pomake. Uvjerena sam da ćemo proći i taj screening, jer nam nisu postavljeni nikakvi novi uvjeti i ciljevi. Hrvatska bi te ciljeve ionako morala ostvariti, neovisno o tome kad će početi dubinska analiza, rekla je Snježana Bagić.

Sergej ABRAMOV

Mesić: Nažalost, korupcije ima dosta

Žao mi je da je došlo do odgode, ali moramo znati da, iako se pregovori vode u Bruxellesu, reforme provodimo mi. Sve je na nama, a reforme moramo provesti radi sebe samih. Ukoliko prije provedemo reformu pravosuđa, utoliko će prije i lakše naši pregovarači otvarati druge teme, prokomentirao je u Splitu, predsjednik Stjepan Mesić odgodu screeninga.

- Nažalost, korupcije ima dosta, a rijetko u medijima vidimo da je netko zbog toga odgovarao. Neki stranci koji bi ulagali u Hrvatsku, kad ih pitam zašto ništa ne poduzimaju u tom smislu, kažu: »Znate, mi smo naučili da sve bude transparentno. Kod vas svi traže, ali ne znamo kome treba platiti! Ne vjerujem da baš svi traže, ali neki očito traže«, rekao je predsjednik Mesić. (Z. K.)