Večernji list: 02. 03. 2006.

Ministrica pravosuđa Lovrin: Odluku o novom predsjedniku Visokoga trgovačkog suda donijet ću do 7. ožujka

Rat za najbogatiji sud: Moguće je i poništenje natječaja

Autor: Silvana Perica

Oko izbora predsjednika Visokoga trgovačkog suda nastao je neviđen medijski spektakl, u kojem je bilo čak i prijetnji smrću, članaka kojima se napadaju pojedini kandidati, anonimnih pisama protiv drugih kandidata te akcija Državnog odvjetništva baš u trenutku kad odluku treba donijeti. Nova ministrica pravosuđa Ana Lovrin sada mora odlučiti hoće li izabrati novoga predsjednika toga suda ili pak poništiti natječaj i imenovati vršitelja dužnosti dok se stvari malo ne smire.

Jedan od kandidata, sudac Bariša Gašpar, jučer je tvrdio kako pouzdano zna da će natječaj biti poništen te da zato zapravo nitko više i nije kandidat. No, ministrica Lovrin demantira tu tvrdnju te kaže kako o tome ni s kim nije razgovarala. Ministrica najavljuje da će do 7. ožujka, kad sadašnjem predsjedniku Borislavu Blaževiću istječe mandat, donijeti odluku o novom predsjedniku iako rok za izbor istječe tek za mjesec dana.

Do utorka

- Tek sam jučer dobila odluku sudačkoga vijeća i mislim da nema razloga da za donošenje odluke ne uzmem nekoliko dana kaže ministrica. Do idućeg utorka, dakle, odluka će biti poznata, a po novom Zakonu o sudovima, ministrica mora i obrazložiti svoju odluku. Valja reći da je Visoki trgovački sud sud na koji mogu doći praktično svi sporovi između tvrtki te da je riječ o zaista milijunskim vrijednostima sporova, koji u zbroju daju milijarde, prema nekim procjenama više od tri milijarde godišnje.

Kako je dio vlasništva u našem gospodarstvu nastao na kojekakve mutne načine, a sad o tome odlučuju trgovački sudovi, nije neobično što se često tvrdi da su neki suci povezani s kriminalnom scenom, pa je čak takvih tvrdnji bilo i po novinama. No, na žalost, bez i jedne trunke dokaza, kako to u nas već biva. Ne pomaže tu puno ni rad Državnog odvjetništva jer dosad nema nikakvog postupka kojim bi se bilo što raščistilo.

Nalaz revizije

Državno odvjetništvo tek sada, deset godina nakon nalaza Državne revizije te tri dana prije zaključenja natječaja za novog predsjednika, traži od Državnog sudbenog vijeća da ukine imunitet jednom od kandidata, Nenadu Šepiću, koji je bio predsjednik Visokoga trgovačkog suda od 1995. do 2002. godine. Tada ga Račanova ministrica Ingrid Antičević-Marinović nije željela ponovno imenovati, no nikad nije točno objasnila zašto, osim da se za njim "vuku repovi".

Tužitelji su Šepiću izvukli slučaj Derme, iz koje je posuđen novac za obnovu suda, no Državno sudbeno vijeće pod predsjedanjem Đure Sesse odbilo je zahtjev i zaključilo da Derma nije pretrpjela štetu jer su svi vjerovnici namireni potpuno. Bi li DSV odlučio drukčije da je Bajić Šepića teretio za zaključivanje štetnog ugovora?

Na to pitanje zasad nema odgovora, no bilo bi loše da Državno odvjetništvo bude zainteresirano za neke slučajeve samo u nekim ključnim trenucima. Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, na sve ovo kaže samo kako je nedostojno sudbene vlasti sve to što se događa s izborom. No, najavljuje i da će uskoro biti riješeno pitanje dodjele spisa. Naime, moć predsjednika sudova proizlazi dijelom iz toga kome dodjeljuju koji spis.

Tu postoje propisi, no nedovoljno strogi, a sudovi su, a osobito trgovački, zatvoreni za javnost pa, primjerice, i ne objavljuju svoje odluke. U Visokom trgovačkom sudu rade 24 suca i predsjednik te osam sudskih savjetnika. Godišnje im stigne od osam do devet tisuća predmeta.

Vesna Škare-Ožbolt: Bilo je jako puno lobiranja

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je natječaj za novoga predsjednika i raspisala, kaže kako je imala gotovo rješenje. Kanila je poništiti natječaj za predsjednika, u međuvremenu imenovati nekoga kao vršitelja dužnosti, vjerojatno nekoga izvan samoga Visokog trgovačkog suda, što onda mora biti sudac Vrhovnoga suda. Bivša ministrica kaže i kako je bilo jako puno lobiranja, i to za sve kandidate.