Jutarnji list: 02. 03. 2006.

HDZ preko Europske pučke stranke do koalicije s HSS-om

Pišu: Tina Lakić, Ana Plišić

Politika EPP-a je da potiče užu suradnju stranaka konzervativne političke orijentacije. U vrhu HDZ-a takvu politiku tumače pa kažu kako se ‘od HSS-a očekuje da surađuje s HDZ-om’

ZAGREB - HSS je odlučio okrenuti novu stranicu u suradnji s Europskom pučkom strankom i uložiti više napora kako bi status stranke promatrača zamijenili boljom pozicijom redovnog člana, doznali smo iz novog vodstva HSS-a.

Ta bi strateška odluka mogla imati značajne političke posljedice u Hrvatskoj jer bi zaobilaznim putem mogla dovesti do - koalicije HDZ-a i HSS-a. Politika EPP-a je, naime, da potiče užu suradnju stranaka konzervativne političke orijentacije u njihovim zemljama.

U vrhu HDZ-a još radikalnije tumače takvu politiku EPP-a pa kažu kako se “od HSS-a zapravo očekuje da surađuje s HDZ-om”. Zato ih - u ovom predizbornom razdoblju kada se slažu karte na političkoj sceni i vrbuju partneri - raduje najava da HSS planira pojačati aktivnosti unutar EPP-a.

Srodni programi

Član Predsjedništva HDZ-a, Gordan Jandroković, potvrdio je da je HSS jedan od poželjnih partnera.

- HSS i HDZ imaju srodne političke programe, a s obzirom na to da uz to vrlo dobro surađujemo na lokalnoj razini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, mislim da možemo ostvariti dobru suradnju i na nacionalnoj razini - rekao je Jandroković. On smatra kako bi bilo dobro za stabilnost hrvatske političke scene da se okupe stranke konzervativne opcije u jednom bloku, a stranke lijevo od centra u drugom.

Uz Sanaderovu stranku, koja je pridruženi član EPP-a, i HSS koji se bori za članstvo, u statusu promatrača je i Demokratski centar. Iako je premijer Ivo Sanader upravo izbacio iz Vlade Vesnu Škare-Ožbolt i raskinuo koaliciju u vrhu HDZ-a, misle da EPP neće negodovati.

- Što se tiče DC-a i bivše ministrice, njeni postupci nakon razrješenja potvrđuju ispravnost i opravdanost odluke premijera Sanadera. Budućnost DC-a kao stranke je neizvjesna, tako da ne vjerujem da će EPP na bilo koji način reagirati - rekao je Jandroković.

Zabrana koaliranja

Iz EPP-a su ranije sugerirali Tomčićevu HSS-u kako bi bilo prirodno da surađuje s HDZ-om, kao programski bliskom strankom. No, odnosi HSS-a i HDZ-a u to su vrijeme bili daleko od idiličnih, a HSS je čak u jednom od dokumenata sa svoje stranačke konvencije izrijekom stavio zabranu koaliranja s HDZ-om.

Na međunarodnoj razini bivše vodstvo HSS-a nije se previše trudilo pojasniti specifične okolnosti takve odluke: da je to vrijedilo za lokalne izbore i da su do takve odluke dovele, među ostalim razlozima, unutarstranačke podjele na poklonike i protivnike koalicije s HDZ-om. HSS ubuduće namjerava s više argumenata objašnjavati u EPP-u svoje pozicije i razloge zbog kojih se odlučuje na koalicije s pojedinim strankama.

Kao što je poznato, jedan od osnovnih razloga zbog čega HSS nije sklon koaliranju s HDZ-om leži u velikoj sličnosti njihova biračkog tijela. U HSS-u strahuju da bi se birači priklonili većoj stranci eventualne koalicije.

Kako doznajemo iz vrha HSS-a, u posljednjim kontaktima s EPP-om nisu bile aktualizirane sugestije za bližu suradnju s HDZ-om.