Vjesnik: 03. 03. 2006.

Davis: Europa sretno lovište za špijune

Vijeće Europe zaključilo da zemlje članice trebaju oštrije zakone za nadzor vlastitih tajnih službi

Europske države trebaju oštrije zakone kako bi osigurale nadzor vlastitih tajnih službi i bolju kontrolu nad stranim tajnim agentima koji operiraju na njihovom tlu, zaključilo je Vijeće Europe u svom izvješću objavljenom u srijedu u Strasbourgu. »Čini se da je Europa sretno lovište za strane tajne službe«, ustvrdio je glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis, a neki su mediji zabilježili da je bio »očito frustriran« zbog neuspjeha da se točno utvrdi koliko su europske vlade znale o tajnim preletima aviona CIA-e s osumnjičenicima za terorizam te o navodnim zatvorima na tlu europskih zemalja u kojima su ti osumnjičenici držani.

Vijeće Europe uputilo je, naime, 21. studenoga prošle godine upitnik na adresu 46 zemalja članica s tim pitanjima, a nakon više od tri mjeseca predstavilo je izvješće sa službenim odgovorima. No, kako je novinarima rekao Davis, »nisu svi odgovori potpuni ni zadovoljavajući«. Pritom je posebno prozvao Italiju, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju kao zemlje koje su dale »neprikladne« odgovore i najavio da će uskoro primiti nove zahtjeve Vijeća Europe.

Davis je zatražio i bolju regulaciju ljudskih prava. U većini zemalja članica Vijeća ne postoje djelotvorni i pravni parlamentarni kontrolni mehanizmi kojima bi se spriječilo kršenje ljudskih prava, pojasnio je. Jedina je iznimka Mađarska koja ima jasna pravila za nadgledanje stranih agenata. Osim toga, većina agenata posjeduje diplomatski status i uživa imunitet, što dodatno otežava istragu. Davis je stoga najavio kako će Odboru ministara Vijeća Europe predložiti ograničenja diplomatskog imuniteta.

Glavni tajnik Vijeća Europe zatražio je uspostavljanje djelotvornih instrumenata za kontrolu zračnog prometa. »Europsko je nebo, čini se, previše otvoreno«, upozorio je glavni tajnik Vijeća Europe, a većina zemalja nema dovoljne mogućnosti kontrolirati koji zrakoplovi trenutno lete europskim nebom ili slijeću u zračne luke.

Optužbe o tajnim letovima CIA-e i nezakonitom zadržavanju tzv. islamskih osumnjičenika istražuju se u nekoliko europskih zemalja, uz ostale i u Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Italiji i Švicarskoj. U izvješću Vijeća Europe naglašava se da Italija nije dala informacije o aferi otmice Aboua Omara kojega je CIA otela u Milanu u veljači 2003. Taj egipatski imam ima status političkog izbjeglice u Italiji i nestao je u Milanu u vrijeme kad je policija sumnjala da je povezan s jednom islamističkom terorističkom ćelijom, a za njegovu su otmicu osumnjičena 22 agenata CIA-e.

Vijeće Europe nije zadovoljno ni odgovorima iz Poljske, gdje su navodno slijetali zrakoplovi CIA-e. Izvješće godvori da Makedonija nije dala »nikakav odgovor« na pitanja o službenim istragama, a BiH je dala nepotpune odgovore o slučaju šestorice osumnjičenika koje su američki tajni agenti navodno oteli u toj zemlji.

Gordana Tintor