Feral Tribune: 02. 03. 2006.

SJENE IZ ĐAPIĆEVE PROŠLOSTI

Osuđujemo napad "predsjednika Hrvatske stranke prava" i gradonačelnika Osijeka Đapića na akademsku zajednicu Hrvatske koju je 24. 2. 2006. u članku Glasa Slavonije, pod naslovom "Đapić: Počinje bitka s Udbom", optužio za suradnju s Udbom, i to iz nekoliko razloga, a najoštrije osuđujemo Đapićeve paušalne optužbe da se na hrvatskim fakultetima diskriminira Hrvate u odnosu na Srbe, koje podsjećaju na rasističke optužbe, te oduzimamo moralno pravo Đapiću da licemjerno traži donošenje zakona o lustraciji:

1. Anto Đapić do danas nije opovrgnuo dokument Ministarstva obrane RH koji je objavljen 27. 11. 2001. u Nacionalu, u kojem se tvrdi da se "Anto Đapić nalazi u neuništenoj arhivi vojne obavještajne službe zaveden kao agent KOS-a".

2. Đapićev motiv za napad na akademsku zajednicu Hrvatske za suradnju s Udbom su licemjerne i apsurdne, jer osumnjičeni Đapić za suradnju s KOS JNA optužuje druge za suradnju s Udbom, što je neviđeno u postkomunističkim zemljama bilo gdje na svijetu.

3. Đapić je krivotvorio magistarsku radnju i zbog neuspjeha da postane magistar znanosti, i danas-sutra doktora znanosti kao njegov politički uzor poglavnik dr. Ante Pavelić, iz osvete optužuje akademsku zajednicu Hrvatske za suradnju s Udbom, i pri tome kao političar i državni i lokalni dužnosnik zloupotrebljava svoj javni položaj i ovlasti.

Pozivamo predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i predsjednika Vlade RH dr. Ivu Sanadera da javno moralno osudi Đapićevo krivotvorenje magistarske radnje i njegovo paušalno optuživanje drugih za suradnju s Udbom. Apeliramo da premijer Sanader izda nalog Državnom odvjetništvu za istraživanjem Đapićeve navodne suradnje s Kontraobavještajnom službom JNA za vrijeme jugoslavenskog komunizma, i njegovu navodnu suradnju s hrvatskom vojnom obavještajnom službom SIS za vrijeme rata, te da Ministarstvo pravosuđa preispita Đapićevo krivotvorenje dokumentacije o protuzakonitoj smjeni Dobroslava Parage 28. rujna 1993. od strane tadašnjeg Ministarstva uprave s položaja legalnog i legitimnog predsjednika Hrvatske stranke prava, i da u tom smislu izda Upravnom sudu RH požurnicu da riješi žalbu Dobroslava Parage u vezi predmeta "HSP", koja se na tom sudu nalazi već četiri godine.

Đapić je, prije smjene Dobroslava Parage, od strane nadležnog tijela Hrvatske stranke prava isključen 1993. iz članstva Hrvatske stranke prava, što je potvrđeno od strane 2. sabora Hrvatske stranke prava prije 11 godina, u veljači 1995. godine, tako da je pravno nemoguće da je Đapić mogao postati predsjednikom Hrvatske stranke prava. Uz to je Đapićeva isključena frakcija iz Hrvatske stranke prava političku tribinu u Kutini 1993. godine, na kojoj je "smijenjen" Dobroslav Paraga (koji tome nije bio nazočan) održao pod slikom poglavnika ustaškog pokreta Ante Pavelića (što su popratile kamere HTV), te je godinama pozdravljao nacističkim pozdravom, i širio mržnju i netoleranciju prema Srbima, a direktor jeruzalemskog ureda "Simon Wiesenthal Centra" Ephraim Zuroff ga je, uz izraelski tisak, optužio za desničarski ekstremizam i antisemitizam (vidi članak u listu Haaretz www.haaretz.com "Far-right Croat leader 'regrets' Holocaust, but gets frosty welcome", od 15. 11. 2005.).

Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma