Vjesnik: 03. 03. 2006.

Bajiću opća podrška u Saboru

Bajić je konsolidirao Državno odvjetništvo, povećao ažurnost, što je pridonijelo učinkovitosti cijelog pravosuđa, rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u četvrtak je dobio jednodušnu potporu svih saborskih klubova da ga se izabere na još jedan četverogodišnji mandat. Obrazlažući Vladin prijedlog, njena potpredsjednica Jadranka Kosor je kazala da je Bajić u zadnje četiri godine konsolidirao državno odvjetništvo, povećao njegovu ažurnost, što je pridonijelo učinkovitosti cijelog pravosuđa.

»Krajem 2001. u Državnom je odvjetništvu bilo 7728 neriješenih prijava, a krajem 2005. bilo ih je 150«, dodala je, istaknuvši Bajićeve zasluge što su Hrvatskoj ustupljeni neki haaški predmeti. »Bajić ima ono što nam svima fali, a to je osjećaj za uspjeh i optimizam«, rekao je Ivo Josipović (SDP), dok je Damir Kajin (IDS) Bajiću pripisao zasluge za početak hrvatskih pregovora s EU zbog uloge u lociranju Ante Gotovine.

Podržane su i izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kojima se propisuju veće sigurnosne mjere na stadionima i pooštravaju kazne za izgrednike. Predviđa se vođenje evidencije prijestupnika kojima bi se moglo zabraniti posjećivanje sportskih natjecanja od jedne do pet godina, a novčano bi se kažnjavali i rasistički ispadi.

U javnoj nabavi roba i usluga vrti se golem novac, pa je i kontrola svih postupaka izuzetno važna, a javna je nabava i posebno poglavlje u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji. Upozorili su na to i vladajući i oporbeni saborski zastupnici razmatrajući u četvrtak izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2004. godinu.

Podnesena je 701 žalba, što čini tek 8,16 posto ukupnih javnih nabava, a Komisija je usvojila 383 žalbe [Ivka Bačić/ Marijan Lipovac]