Večernji list: 03. 03. 2006.

OPTUŽBA Bivša ministrica pravosuđa V. Škare-Ožbolt u Wall Street Journalu:

Sanader stopirao rat s korupcijom

Autor: Silvana PERICA

Dugo i teško sam radila da reformiram pravosuđe i iskorijenim korupciju, piše u jučerašnjem broju newyorškog Wall Street Journala bivša hrvatska ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt. Bivša ministrica tvrdi da HDZ nije tako predan europskim ciljevima kao njezina stranka te da je stvarni razlog smjene to što je HDZ želio koaliciju s HSP-om, ekstremnom nacionalističkom strankom. Nakon smjene, piše Škare-Ožbolt, od antikorupcijskih prijedloga njezina ministarstva više nema ništa.

"Napori ministarstva da bude usvojena antikorupcijska strategija, koja je bila pozitivno ocijenjena od strane nevladinih organizacija i Vijeća Europe, bili su ignorirani ili zaustavljeni u Vladi", piše bivša ministrica. Napominje i da je sukob s HDZ-om stalno tinjao, da bi izbio pri imenovanju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Jučer smo bivšu ministricu pitali misli li da bi takav članak u utjecajnim novinama mogao naštetiti Hrvatskoj.

Istina ne šteti

Zar istina može počiniti štetu? Otkad? U tom članku nema ništa sporno. Nitko ne može zabraniti da istina izađe van kaže Vesna Škare-Ožbolt i dodaje da su članke o njezinoj smjeni objavili The Economist i The New York Times. Kako bilo, i prije toga članka došle su loše vijesti o odgodi screeninga za pravosuđe. No, među prigovorima koje iznosi Ollie Rehn moguće je iščitati i one koji idu na dušu bivše ministrice. Na prvome se mjestu navodi da Hrvatska treba uvesti objektivne kriterije za izbor sudaca i vježbenika.

Puno prigovora

Valja pritom podsjetiti da je baš bivša ministrica bila upletena u skandal s vježbenicima, jer ju je nekoliko kandidata optuživalo da su na neka mjesta, umjesto njih s dobrim ocjenama, primani lošiji članovi DC-a. Rehn nam prigovara i zato što nismo osigurali besplatnu pravnu pomoć građanima, što je bivša ministrica dugo najavljivala, ali nije ostvarila. Najavljivala je i da će riješiti problem ogromnih odvjetničkih tarifa...

Prigovora ima puno i na hrvatsko pravosuđe u cjelini i na vlasti, pa nitko zapravo ne može reći da je učinio sve. Niti autonomno sudačko tijelo, Državno sudbeno vijeće, očito nije dobilo dobre ocjene u inozemstvu, jer se ističu problemi kriterija za izbor sudaca, ali i to što su suci zaštićeni od kaznenih postupaka. Posljednjom takvom odlukom DSV je odbio Mladenu Bajiću postupak protiv Nenada Šepića, kandidata za predsjednika Visokog trgovačkog suda. Niti Bajić nije prošao dobro, jer Uskok nije udovoljio zahtjevima za borbu protiv korupcije, nego se traži neovisno revizorsko tijelo.