Večernji list: 04. 03. 2006.

'Nagrađen' šef tvrtke koja je nezakonito poslovala

Skandal: Utajio porez pa postao konzul RH

Autor: Diana GLAVINA, Jasmina. POPOVIĆ, Marina ŠERIĆ

Ako je i bilo imalo sumnje u nezakonitost poslovanja Poliklinike "Sveti Duh 2", prema zapisniku Odjela za otkrivanje porezno-kaznenih djela Ministarstva financija što smo objavili potkraj siječnja sada je posve jasno da se iz Poliklinike "izvlačio" novac HZZO-a.

Porezna uprava odbacila je, naime, prigovore Poliklinike na zapisnik i poslala im porezno rješenje, prema kojem je za 2004. utajeno 756.885,31 kuna jer je umjesto 5.761.615,17 prijavljeno 1.977.288,61 kuna dobiti, pa je i plaćeno samo 395.457,72 kune poreza. Poliklinika mora platiti i kamate od 71.539,32 kune, prema poreznom rješenju od 17. veljače ove godine.

Apsurd

Vrhunac apsurda cijele te privatizacijske priče i nezakonita poslovanja posebna je počast koju je hrvatska država dodijelila Ranu Fuchsu, predsjedniku Upravnog vijeća Poliklinike koji je, preko investicijskog fonda Danel kojem je i direktor, privatizirao dijalizu iz Bolnice Sveti Duh. Na prijedlog Vlade RH predsjednik Mesić potpisao je 16. veljače ove godine odluku kojom je Ran Fuchs postavljen "za počasnog konzula RH u Državi Izrael sa sjedištem u Haifi i konzularnim ovlastima nad područjem koje obuhvaća sjeverni dio Države Izrael".

Navodno je prijedlog iz Vlade prema MVP-u izišao prošlog ljeta, upravo u vrijeme kad je USKOK bio potvrdio da pokreće predistražne radnje u "Svetom Duhu 2", u sklopu čega je i obavljen financijski nadzor. Zbog utaje poreza, ili kako to pišu financijski inspektori, prikrivene dobiti, prema hrvatskim zakonima slijedi kaznena prijava.

Politički interesi

Hoće li "Sveti Duh 2" dobiti od HZZO-a ugovor za dijalizu za ovu godinu, još nema odgovora. Spekulira se, pak, da bi se Poliklinici mogao smanjiti dotok novca iz HZZO-a 30 posto jer im se u sadašnjoj cijeni plaća i hitna dijaliza te dijagnostika i terapija komplikacija dijalize što se ondje ne provodi. Upravo im to, kažu upućeni krugovi, omogućuje visoku dobit. Hoće li na kraju ipak sve ostati kako je i bilo zbog "viših političkih interesa" tek će se vidjeti.

Naime, kažu da je Fuchs mnogo učinio u odnosima između Hrvatske i Izraela, u stvaranju visokih političkih kontakata između dviju zemalja. No daje li mu to pravo na nezakonito poslovanje? Predsjednik Mesić na prijedlog Vlade donosi odluku o postavljanju diplomata. Na isti je način postupio i u slučaju Rana Fuchs, kažu u uredu. Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je poštovana zakonska procedura, ali će slučaj ipak provjeriti.

Sve je u skladu sa zakonom

Odgovorno tvrdim da poliklinika Sveti Duh 2 posluje u skladu sa zakonom, da su svi podaci o njezinu poslovanju dostupni te da plaćamo sve obveze rekao nam je sinoć Fuchs komentirajući izvješće financijske policije. Sv. Duh 2 među prvim je privatnim institucijama u hrvatskom zdravstvu i razumijem određena nesnalaženja, no uvjeravam sve da tamo nije bilo nikakvih kriminalnih radnji, a s ponosom mogu reći da pruža najbolje usluge pacijentima u regiji. U tijeku je postupak u kojemu rješavamo spor s Ministarstvom financija, a i dalje ću činiti sve za unapređivanje suradnje između Izraela i RH - dodao je.

Demanti dan uoči objave

U redakciju Večernjeg lista jučer je stiglo reagiranje odvjetničkog ureda Berislava Živkovića na članak o imenovanju R. Fuchsa, koji u tom trenutku još nije bio niti napisan. Pokušaj demantija članka dan uoči objave nezabilježen je u našoj novinarskoj praksi i ozbiljan je pokušaj pritiska na slobodu medija. Iako upozoravaju na moguće posljedice zbog objave članka, odvjetnici ne navode nijednu činjenicu koja bi mogla biti sporna. (VL)