Glas Istre: 04. 03. 2006.

EUROPSKA UNIJA I NEVLADINE UDRUGE UPOZORAVAJU DA JE KORUPCIJA SVE TEŽI PROBLEM U HRVATSKOM DRUŠTVU

Građani očajni zbog korupcije, suci gnjevni zbog kritika

Transparency International upozorava da se 40 posto svih pritužbi na korupciju odnosi na pravosuđe. Predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa odvraća: Ne možemo raditi u atmosferi linča

ZAGREB - Udruga hrvatskih sudaca zabrinuta je zbog novog vala olako izrečenih optužbi o korupciji u pravosuđu i zbog toga rad sudaca »u ozračju linča« postaje gotovo nemoguć. Predsjednik UHS-a Đuro Sessa smatra da smo »čitav tjedan svjedoci optužbi iz raznih izvora i medija da je pravosuđe korumpirano«. Kao posljednji izvor navodi Transparency International Hrvatska koji je na konferenciji za novinare u četvrtak naveo da se 40 posto pritužbi građana u antikorupcijskom savjetovalištu odnosi na pravosuđe. Sessa je naveo da u pravosuđu ima neprimjerenog i nezakonitog ponašanja, ali za podatke antikorupcijskog savjetovališta navodi da su metodološki i faktografski pogrešni jer su generalizirani i ne daje se nikakva analiza.

Pravosuđe je ovoga tjedna doživjelo još jedan veoma neugodan udarac. Na inicijativu Europske komisije odgođen je početak usporedbe hrvatskog zakonodavstva s europskim. Umjesto u ožujku, screening za pravosuđe započet će u rujnu. Razlozi odgode početka su korupcija, prespora suđenja, kadroviranje u sudstvu i prevelik broj sudova. To je prvi slučaj odgode početka screeninga otkako je Hrvatska lanjskoga listopada započela pristupne pregovore o članstvu s Europskom unijom.

Antikorupcijsko savjetovalište Transparencyja, a rezultati njegova rada bili su razlog za Sessinu javnu reakciju, zaprimilo je od početka 2005. godine 1.103 utemeljena upita, a poslije pravosuđa je zdravstvo s deset posto pritužbi. Predsjednik Transparencyja Zorislav Antun Petrović zaključio je da su navedeni podaci pokazatelj stanja u pravosuđu, ali to ne znači da je pravosuđe najkorumpiraniji sektor. Naveo je da nisu primili ni jednu pritužbu na političke stranke, što ne znači da u njima nema korupcije.

Građani su se od početka 2005. godine, otkako djeluje savjetovalište, najviše žalili na rad državnih institucija (61 posto), zatim svih razina lokalne vlasti (16,8 posto). Najviše su se žalili Zagrepčani (44,8 posto slučajeva), a najmanje stanovnici Varaždinske i Virovitičko-podravske županije (po 0,3 posto).

Mnogi prijavljeni slučajevi su anonimne prijave. Takav je slučaj Nijemca koji ne razumije hrvatski jezik, a u Zadarskoj županiji je kupio dvije kuće koje iznajmljuje turistima. Na nedokučiv način (vjerojatno mitom) uspio je dobiti osobnu iskaznicu (zbog smanjenja poreza, a navodno ne plaća ni boravišnu taksu), iako nema domovnicu, niti je prije boravio u Hrvatskoj. Susjedi su više puta zvali policiju, ali Nijemac nestane svaki put kad policajci dođu. Kad su ga susjedi upozorili da nije u redu to što čini, kazao im je: »Sve vas Hrvate kupim za 100 eura«.

U malom mjestu u Lici zabilježen je slučaj sredovječnog prognanika koji kao socijalni slučaj živi s višečlanom obitelji. Ima pravo na jednokratnu socijalnu pomoć, novac za takve izdatke predviđen je u lokalnim proračunima. Međutim, on uporno dobiva odbijenice, uz argument da nema novca za tu namjenu, iako pritužitelj tvrdi da se novac za tu namjenu dijeli ljudima koji ga po svom socijalnom statusu ne bi trebali dobiti.

T. PONOŠ

Država mu otela zemlju

Savjetovalište bilježi i slučaj privatizacije veće količine zemljišta u Gorskom kotaru. Transparencyju je čovjek donio dokumente na temelju kojih tvrdi da su od 1900. godine njegovi preci, a danas on, vlasnici toga zemljišta. Međutim, službeno se te parcele prodaju po niskoj cijeni kao državno vlasništvo, a bez obzira na dokumentaciju, nesuđeni vlasnik se ne može uknjižiti. Pokrenut je sudski spor, a prije tri tjedna nesuđeni je vlasnik dobio nalog suda da se mora javiti sudskom vještaku koji će ispitati njegovo psihičko stanje. Prema informacijama TIH-a, čovjek se nema namjeru javiti vještaku, a slučaj još nije završen.