Večernji list: 04. 03. 2006.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Martin Erdmann

Vaša vojska za NATO još nije spremna

Autor: Vanja MOSKALJOV

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Martin Erdmann, koji vodi delegaciju koja je u višednevnom posjetu Hrvatskoj gdje procjenjuje napredak u ostvarenju zadanih ciljeva iz MAP-a (Membership Action Plan), za Večernji list govori o budućem članstvu RH u NATO-u i pogrešnoj percepciji koja u hrvatskoj javnosti vlada o članstvu.

VL: Kako teče proces pristupanja i što još treba učiniti?

Erdmann: Hrvatska je od 2002. na trnovitom putu prema NATO-u kroz MAP i sve je bliže tom cilju. Prva važna stvar koju trebate učiniti jest postići konsenzus o pitanju želite li ući u NATO, a druga je reforma obrambenog sustava. U NATO neće ući samo Hrvatska vojska nego cijela država i društvo. Ako želite ući u taj klub, morate imati vrhunske Oružane snage koje su prije svega mobilne. Drugim riječima, ono što imate na papiru sada morate primijeniti u praksi. Da biste imali takve Oružane snage, morat ćete ulagati u obrambeni sektor, za što je određen prag od dva posto BDP-a. Manje je tu pitanje o oružju, a više o strukturi obrambenog sektora. Stvar je u mobilnim snagama koje mogu sudjelovati u mirovnim misijama.

VL: Hoće li RH biti pod pritiskom da sudjeluje u misijama kad postane članicom NATO-a?

Erdmann: Neće biti pritisaka. Hrvatska će sama odlučivati hoće li i gdje rasporediti svoje snage. Postoje određena očekivanja solidarnosti, poput onoga što Hrvatska čini u Afganistanu, ali nema obveze ni pritiska.

VL: Postoji li mogućnost da RH u Savez uđe s Albanijom i Makedonijom?

Erdmann: Proces pristupanja zasnovan je na procjeni individualnih zasluga svake zemlje. NATO bi činio štetu kad bi odlučio "zalijepiti" grupu država zajedno. Svaka od njih može biti sigurna da će biti ocjenjivana na temelju individualnog napretka.

VL: Koja je korist za RH od članstva, a koji je interes NATO-a?

Erdmann: Ako se Hrvatska opredijeli za članstvo, cijelo društvo uključit će se u euroatlantsku zajednicu 26 zemalja koje čine najjače i najbogatije zemlje svijeta. Što se tiče NATO-a, riječ je o obvezi iz članka 10. Sjevernoatlantske povelje, koji kaže da svaka europska zemlja koja ispuni uvjete može biti pozvana u članstvo.