Večernji list: 06. 03. 2006.

SKANDAL Odvjetnica Nives Miljuš prijavila bivšu ministricu zbog zloporabe položaja

Kaznena prijava protiv I. Antičević

Autor: DRAGAN MILJUŠ

Bivša ministrica pravosuđa iz SDP-a Ingrid Antičević-Marinović i najmanje osam članova bivšeg saziva Državnoga sudbenog vijeća izabrali su sutkinju Općinskog suda u Rabu unatoč tome što nije imala zakonski propisane uvjete za to radno mjesto!

Ministrica Antičević- Marinović je Lauru Puljar-Matić uvrstila na listu kandidata premda je bila upoznata s mišljenjem sudskog vijeća Županijskog suda u Rijeci, koje je utvrdilo da ta kandidatkinja ne ispunjava uvjete natječaja jer joj je u trenutku raspisivanja oglasa u veljači 2003. godine nedostojalo nekoliko mjeseci do zakonskog minimuna od dvije godine staža sudske savjetnice.

Sporna odluka DSV-a

Splitska odvjetnica Nives Miljuš, koja za sobom ima 17 godina sudačkog staža, kao jedina kandidatkinja s potrebnim uvjetima, nije tada izabrana na sjednici Državnoga sudbenog vijeća. Već u prvom krugu glasovanja potukla ju je, naime, Laura Puljar-Matić s osam glasova.

Nejasno je, međutim, kako članovi Državnoga sudbenog vijeća, sve odreda vrsni pravni stručnjaci, nisu uočili falsifikat koji im je servirala bivša ministrica Ingrid Antuičević Marinović.

Po službenoj dužnosti, a i po dokumentaciji u spisu (mišljenje Županijskog suda u Rijeci), morali su uočiti da Laura Puljar-Matić nema potrebne kvalifikacije.

Upitno je i kako onda izbor obrazlaže Branko Hrvatin, tadašnji zamjenik predsjednika Državnoga sudbvenog vijeća, a danas predsjednik Vrhovnog suda, da je sudačko vijeće u Rijeci jednoglasno podržalo kandidaturu obiju kandidatkinja.

Propusti i u Kninu

O kakvom je propustu (?) riječ svjedoči i svojedobna presuda Upravnog suda, kojom je poništena odluka Državnog sudbenog vijeća o izboru sutkinje Laure Puljar-Matić.

Ona se tada žalila Ustavnom sudu, ali joj je tužba bila odbijena.

Odvjetnica Nives Miljuš nakon svega Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnosi 10. veljače kaznenu prijavu protiv bivše ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, koja se nakon ministarske karijere skrasila u Državnoodvjetničkom vijeću kao zastupnica Hrvatskog sabora.

Kazneom se prijavom potpredsjednica SDP-a i bivša ministrica pravosuđa sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, i to u slučaju Laure Puljar-Matić, ali i zbog izbora sutkinje kninskog Općinskog suda Eneje Stejskal, jer je i za nju sudačko vijeće Županijskog suda u Šibeniku utvrdilo da nema potrebne uvjete za sudačko mjesto!

Unatoč kršenju zakona pri izboru, obje sutkinje i dalje obnašaju svoju dužnost.

Kazneni progon

Prijavom se od zagrebačkog tužiteljstva traži i da se prema članovima bivšeg saziva DSV-a, koji su sudjelovali u donošenju odluka o imenovanju kandidatkinja koje nisu ispunjavale uvjete i tako ostvarili obilježja kaznenih djela, pokrene kazneni progon.

U takvim se slučajevima, inače, kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti.

Nives Miljuš: Ne želim politiku u ovom slučaju

Premda je i sama Laura Puljar-Matić u svom životopisu napisala kako će uvjete steći za koji mjesec, s tim se nije posebno zamarala kad je polagala zakletvu kao sudac. Kako, međutim, očekivati da poštuje i primjenjuje zakon kad je protuzakonito postala sutkinja, te usto i sama bila svjesna toga?! Postavlja se potom i pitanje kvalitetete njezinih sudačkih odluka. Radujem se ponovnom imenovanju Mladena Bajića za glavnoga državnog odvjetnika. Nadam se da će svoj posao i dalje obavljati stručno i profesionalno te da neće dopustiti, pa tako i u konkretnom slučaju, da na njega utječe politika kaže odvjetnica Nives Miljuš koja je pokrenula novi pravosudni slučaj.