Vjesnik: 06. 03. 2006.

Dani dugih jezika

JURICA KORBLER

U Demokratskom centru, maloj hrvatskoj stranci koja ima I sve manji utjecaj, ocito gube zivce. Razrjesenje predsjednice te stranke Vesne Skare Ozbolt s ministarskog mjesta u Vladi izazvalo je buru reakcija, od kojih su mnoge, najblaze receno, neuobicajene u politici. Govoriti o unutarnjim politickim temama s toliko gorcine I laznih optuzbi u inozemnim medijima naprosto nije dozvoljeno u politickom bontonu. To se ne radi, a ako se vec I napravi onda je to pokazatelj da se ne poznaju ni osnovna pravila igre. "Tuzakanje" u stranim medijima ionako nece donijeti koristi Demokratskom centru, jer ugled te stranke kod nas nece porasti nakon istupa Skare Ozbolt, a sigurno je i to da njen istup u americkom listu nije imao odjeka u svijetu.

Prica oko ministrice je zavrsena i iz nje je DC trebao prije izvuci neke pouke. Oprije svega zbog cinjenice da je kao mala stranka koja je dolbila svega jedan mandat premijer imao takvo povjerenje i dao im jedno ministarsko mjesto. To je u Europi neuobicajeno i u sredinama u kojima su koalicije cesta pojava. Kada se vec Sanador odlucio n ato ministrita je morala imati vise sluha za uskladjivanje politike vlastite stranke s onom koju vodi Vlada, u kojoj je imala vazan resor. Nije to imala i logicno je bilo da je premijer razrijesi.

Ali, logicno bi bilo da bivsa ministrica, koja je sjedila dvije godine u Vladi, sad ima politickog osjecaja da ne treba odmah buldozerom krenuti na Vladu ciju politiku je i sama osmisljala i vodila. Ako nista drugo, malo nelogicno. Dok je bila fotelja, nije bilo kritika. Asada kada fotelje nema, drvlje i kamenje na Vladu!

Iako su izbori u Hrvatskoj jos daleko ruzni rjecnik sve vise se cuje u nekim oporbenim strankama. Sto je trebalo Ivici Racanu, koji ima sve manje utjecaja u vlastitoj stranci, da s puno ironije govori o datumima kada ce se ponoviti lokalni izbori u nekim mjestima. Dovodjenje u vezu da "oni", a mislio je na vladajuci HDZ, nece slaviti 10. travnja, sto je valjda uobicajeno cinio, na dan kada ce biti izbori i kada Racan zamislja svoju pobjedu je u krajnju ruku neumjesto i neprilicno. Podmetanje vladajucoj stranci da u njoj valjda sjedi ustasa do ustase koji jedva ceka Dan NDH za slavlje je krajnje politicki degutantno, ali pokazuje da je Racan potpuno izgubio tlo pod nogama. Za podsjetiti je predsjednika SDP-a da je HDZ ugledna stranka koju prihvacaju europski krugovi, koja je Hrvatskoj otvorila europska vrata i koja provodi reforme koje ce hrvatskom narodu osigurati buducnost. Ustase i endehazija valjda jos zive samo u glavama onih koji nemaju nikakav pravi program s kojim bi privukli birace, pa se vracaju proslosti i temama koje vise zaista nikog ne zanimaju u Hrvatskoj.

Neki hrvatski oporbeni politicari ocito misle da mogu sve reci i da je sve dio politicke igre i borbe. I u tjednu dugih jezika smo pokazali da mnogi ne razumiju sto je demokracija, ali i pristojnost. Politicke diskvalifikacije protivnika, pogotovo ako su s pozicija koje ne stoje, vise stete onima koji su ih izrekli. U ovom slucaju Vesni Skare Ozbolt i Ivici Racanu.