Večernji list: 05. 03. 2006.

SOCIJALDEMOKRATI Lokalni izbori bili glavna tema sjednice Glavnog odbora najjače oporbene stranke

Ivica Račan: I mi ćemo ove godine slaviti 10. travnja

Autor: Jasmina Popović

Picula: Neki mijenjaju i adrese da bi u Velikoj Gorici ušli u političku arenu, to pokazuje da nije riječ o običnim lokalnim izborima

Neki mijenjaju i adrese stanovanja da bi u Velikoj Gorici ušli u političku arenu. To pokazuje da nije riječ o običnim lokalnim izborima nego o nekoj vrsti testa koji će pokazati kriterije relevantne za ocjenjivanje bilo koje pozicije, a ne samo one lokalne rekao je jučer Tonino Picula, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, nakon sjednice.

Koalicijski partneri

Lokalni izbori koji će se ponoviti u Dubrovačko-neretvanskoj i Požeško-slavonskoj županiji te u Novoj Gradiški i Velikoj Gorici bili su tema dinamične rasprave u kojoj su esdepeovci trebali odlučiti o smjernicama, a hoće li ih lokalne organizacije poslušati, ovisit će samo o njihovoj volji.

- Bez obzira na nagađanja, očito je da SDP nema na lokalnoj razini nikakvih problema s nalaženjem koalicijskih partnera pa se iz toga može vidjeti da ne očekujem probleme ni na državnoj razini. Naš je zadatak napraviti što bolji rezultat na parlamentarnim, kao i na lokalnim izborima pa neće biti nikakvih problema ni s koalicijama komentirao je Ivica Račan nagađanja da SDP ne bi mogao, da su u ovom trenutku izbori, skupiti dovoljno ruku da bude najjači blok i da mu osiguraju premijersku poziciju.

Izbori 9. travnja

Račan ne smatra ni da će datum izbora, 9. travnja, biti problem. Očito je HDZ mislio da izbori na Cvjetnicu idu njima u prilog pa je tako naštimao unatoč upozorenjima, ali neće biti tako. Očekujem dobar rezulatat na svim izbornim mjestima i možda će ove godine 10. travnja slaviti oni koji inače taj datum ne obilježavaju rekao je Račan. Picula je na pitanje može li s HSP-om odgovorio da su s njima dobro surađivali i da nema razloga za nesuglasice, a da SDP priželjkuje da njihova lista bude prva i nastavi započete projekte.

- Žao nam je što Sanaderova vlada nije dovoljno demokratična da raspiše izbore i u drugim mjestima gdje je vlast formirana kupovanjem glasova, ali uvjeren sam da će ovakvi Sanaderovi postupci biti jedan od kriterija za ocjenu njegove vlasti. Zato sam optimist u vezi s idućim parlamentarnim izborima najavio je Račan.