Glas Istre: 05. 03. 2006.

DOPREDSJEDNIK DC-a OBJAVIO DA MU JE IZ VLADAJUĆE STRANKE STIGLA NEMORALNA PONUDA

HDZ Moriću ponudio mjesto državnog tajnika MUP-a

Takvu je ponudu, tvrdi Morić, pratio zahtjev da u HDZ »prevede« pet županijskih organizacija DC-a

ZAGREB - Zamjenik predsjednice DC-a Joško Morić dobio je nedavno nemoralnu ponudu HDZ-a. Na sjednici Glavnog odbora u subotu Morić je kazao da mu je ponuđeno mjesto državnog tajnika u MUP-u ako u HDZ prevede pet županijskih organizacija DC-a. Tom prilikom mu je, tvrdi, iz HDZ-a rečeno: »Kiro (ministar Kirin, op. a.) je nespretan, već će on napraviti ozbiljnu pogrešku. Ti si sljedeći ministar.« Morić je rekao i da mu je lani u vrijeme traženja nasljednika ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića HDZ ponudio mjesto ministra, ali uz uvjet da Vesna Škare-Ožbolt izađe iz Vlade.

Morić je izjavio da je DC na meti HDZ-a od travnja 2005. kada su prije lokalnih izbora počele javne spekulacije o smjeni Škare- Ožbolt. Tada je HDZ tražio da DC naloži svim ograncima da koaliraju s HDZ-om, a da neki uopće i ne izađu na izbore. Nakon toga, prošlog ljeta i jeseni uslijedili su izravni pozivi da se spoje s HDZ-om. Za Morića je cilj smjene Škare-Ožbolt i raskidanje koalicije s DC-om pripisivanje uspjeha u reformi pravosuđa isključivo HDZ-u. Uvjeren je da je odgoda screeninga za pravosuđe posljedica smjene Škare-Ožbolt. Morić je konstatirao da nakon ministarske smjene Vlada skreće udesno te da uskoro možemo očekivati radikalno-konzervativne prijedloge rješenja problema koji će nas vratiti u prošlost. - Sama smjena je pokazala da u Vladi ne trebaju misleći ljudi te da se predan rad u državnoj službi ne cijeni, zaključio je Morić.

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt navela je da su dvije godine nakon izbora maske pale te da je HDZ počeo razgrađivati svoj najveći uspjeh, a to je stvaranje slike o demokratskoj stranci. Kazala je i da je njoj ponuđena alternativa ili vlast ili stranka. Upozorila je da se danas sve može kritizirati samo premijera Ivu Sanadera ne, ali je napomenula da je vrijeme faraona prošlo. Pozvala je Vladu da konačno usvoji antikorupcijsku strategiju, a odluku o koalicijama s HDZ-om na lokalnoj razini donijet će ogranci DC-a samostalno.

T. PONOŠ