Glas Istre: 05. 03. 2006.

Pošto državni tajnik

Koliko HDZ cijeni mjesto državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova? Sudeći prema izjavi zamjenika predsjednice DC-a Joška Morića, za to mjesto potrebno je »uplatiti« kotizaciju od pet županijskih organizacija male parlamentarne stranke, kakav je DC, u blagajnu zvanu članstvo HDZ-a. Dapače, to nije kraj nego je to pretposljednja stepenica prema ministarskoj fotelji. Oni iz HDZ-a koji su Moriću dali nemoralnu ponudu očekuju da nespretni »Kiro«, kako zovu ministra, uskoro napravi neku veću pogrešku i eto Morića, sukladno obećanju, u ministarskoj fotelji.

Nespretni »Kiro« doista je po svoj prilici počinio veću pogrešku, kad je odlučio zataškati da je na proslavi 16. obljetnice HDZ-a u Virovitici početkom veljače Josip Đakić istukao stranačkog sudruga Ivicu Mihelčića. Da je Morić pristao na ponudu anonimnog donatora iz HDZ-a, možda bi već sljedećega tjedna bio ministar unutarnjih poslova.

No, vratimo se na cijenu političke trgovine u današnjoj Hrvatskoj. Za HDZ su ti poslovi, ako su Morićevi navodi točni, tek nešto više od petparačkih (ili današnjim rječnikom rečeno petlipačkih) transakcija. Za pet županijskih organizacija HDZ nudi nesiguran položaj koji se može izgubiti nakon izbora i plaću od desetak tisuća kuna mjesečno. Izgleda da je i HDZ u financijskoj krizi, a ni državni proračun ne stoji baš najbolje jer devedesetih godina je prebjege izdašnije nagrađivao, a i ravnanje nekom bolnicom je položaj koji se nešto teže gubi nego državnotajničko mjesto.

Raskid koalicije s DC-om mogao bi izazvati najveću krizu Sanaderove Vlade i HDZ-a nakon izborne pobjede u studenom 2003. godine. Ne zbog gubitka glasački ne pretjerano potrebnog partnera koji je, uostalom, već itekako nadoknađen zdesna, nego zbog toga što javnost sve češće svjedoči da se novi Sanaderov HDZ nije lišio upravljačkih navika kakve je imao stari Tuđman-Pašalićev HDZ, a koje su bile kamen temeljac gubitka vlasti 2000. godine. Maleni i objektivno nevažni DC nije se potpuno raspao pod udarom HDZ-a nego je u subotu javno uzvratio udarac. Taj je udarac najbolji komentar teze da HDZ-ovci nisu pretjerivali u trgovini mandatima nakon lokalnih izbora, nego su strmoglavljivanje u tu močvaru prepustili drugima, dok su oni, eto, drugačiji.

HDZ uporno inzistira na vjerodostojnosti svoje politike, ali ispada da je vjerodostojan poput Janusa.

Tihomir PONOŠ