Vjesnik: 07. 03. 2006.

Poticanje strasti

Lokalnim se izborima daje važnost koju oni ne mogu imati. Biranja u Gorici i Gradišci nisu preliminarni izbori za parlament

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Izvanredni lokalni izbori, koji će se 9. travnja održati u dva grada i dvije županije, počeli su poticati velike političke strasti. Iako je do izlaska stanovnika Velike Gorice i Nove Gradiške te Dubrovačko-neretvanske i Požeško-slavonske županije na birališta ostalo više od mjesec dana, vodeći ljudi nekih stranaka počeli su žestoku predizbornu kampanju, i to preko nacionalnih medija. Već se daju (pre)žestoke izjave, najavljuju pobjede i slavlja, kalkuliraju buduće koalicije, pa se, gotovo, objašnjava da će se i budući premijer moći prognozirati na osnovu izbora u turopoljskoj središnjici ili neretljanskoj dolini. Jednom riječju, slučajnim se lokalnim izborima daje važnost koju oni ne mogu imati.

Specifičnost lokalnih izbora jest u tome što se na njima bira u uskom krugu, susjed izabire susjeda te se sklapaju dogovori i sporazumi koji bi na razini parlamenta bili nezamislivi. U gradovima i općinama normalno je da surađuju crvene marame i crne košulje, kako bi svi zajedno potrošili lokalni porez na nove ceste, škole ili dječje vrtiće. Na njima se obično pojavi dobar broj neodvisnih lista, koje kasnije, budu li im birači skloni, surađuju s »pravim« strankama. Lokalni izbori donose lokalne teme i od njih je nemoguće praviti nacionalnu politiku.

Ipak, u djelu se političkih stranaka, poput SDP-a, travanjskom izlasku na izbore daje važnost koju oni nemaju. Recentna izjava Ivice Račana, da će oni napokon »slaviti 10. travnja« doista je suvišna, čak ako Tonino Picula opet postane gradonačelnik Velike Gorice. Zanimljivije je tu vidjeti kako će proći HSP – čiji je »prebjeg« prouzročio krizu vlasti – i hoće li Picula opet imati u njima saveznika za formiranje gradske vlasti. HSP je na sličnom testu i u Požegi. Zapravo, ako će ovi lokalni izbori pokazati promjenu nečijeg rejtinga, onda će to biti pravaški rejting. Vidjet ćemo, jednostavno, koliko su Đapićeve postrojbe izgubile glasova zbog nevjernih lokalni dužnosnika, ali ni to neće, vjerujemo, ugroziti rejting HSP-a na nacionalnoj razini.

Velika zabluda, koju smo također čuli u vrhu socijaldemokratske stranke, jest da koalicije koje su sada lokalno sklopljene pokazuju da oni neće imati problema s koaliranjem na nacionalnoj razini. Objašnjavajući kako u Velikoj Gorici surađuju s HNS-om i HSLS-om, u SDP-u pokušavaju opovrći tvrdnje kako će se za parlamentarne izbore, koji će se održati sljedeće godine, teško s nekim dogovoriti o koaliciji. Stoga valjda podsjetiti da su Račanovu ponudu za suradnju u budućoj vlasti HNS i HSS pažljivo otkloniti, odbijajući sklapanje »velike koalicije« za »rušenje HDZ-a«, o kojoj se povremeno govorilo. Pokazatelj je to realne pozicije Račanovoga SDP-a, koji će teško u svoj tabor privući ambiciozne čelnike seljaka i narodnjaka, čiji je imperativ sudjelovanje u budućoj vladi. A to je nešto što im SDP u ovom trenutku nikako ne može zajamčiti.

Lokalni izbori, koji su na neki način iznuđeni, ne mogu pomoći opozicijskim strankama u stjecanju povjerenja što su ga izgubili na nacionalnoj razini. Njihova je tema, naprosto, drukčija.

Jedino što je moguće, propagandna je uporaba lokalnih izbora na nacionalnoj sceni, koja je, paradoksalno, već počela. Stranke kojima pada rejting najprije žele dokazati da su poželjne na svim razinama, te potvrditi svoju vjerodostojnost time što će, možda, biti prve u nekom gradu. Možda i neće, pa zbog dojma proslavu najavljuju odmah. Ali lokalna biranja u Gorici i Gradišci nisu preliminarni izbori za parlament. Shvatiti ih tako velika je zabuna.