Večernji list: 07. 03. 2006.

RUŠENJE NA VIRU Virani ogorčeni što su plaćali doprinose državi koja im sada ruši kuće

Ruše kuće sirotinji, a političari netaknuti

Autor: FRANE ŠARIĆ

Ministrice Matulović-Dropulić, molim vas, ne rušite mi kuću na Viru! Kako ću svom sedmogodišnjem sinu koji ima leukemiju objasniti, kad nakon transplantacije koštane srži dođe na Vir, da nema kuće, da je sve u ruševini?" Molba majke bolesnog djeteta Ingrid Garacki, koja je došla za poslom na Vir, samo je jedna od tragičnih virskih priča. Njezina obitelj bespravno je sagradila kuću koju su prije nekoliko dana za rušenje označili građevinski inspektori.

Prijetnje bombama

Dvadesetak timova građevinskih inspektora već peti dan zatvara gradilišta i poziva u građevinski inspektorat investitore više stotina objekata na otoku, na kojem je oko 8000 bespravno sagrađenih kuća. Prema najavi Marine Matulović-Dropulić, do ljeta bi pod bagerima moglo završiti oko 500 objekata. Nakon jučerašnjeg Večernjakova napisa o dvjema obiteljima s invalidnom i bolesnom djecom koje su iz unutrašnjosti došle živjeti na Vir i koje prijete čak bombama i samoubojstvom budu li njihove kuće srušene, posjetili su ih mnogi s Vira koji su u sličnoj situaciji.

Sve su mi u Bosni porušili, a sad mi i ovdje žele srušiti rekla nam je Iva Karačić. U kući Hasana Velagića na Viru žive tri sina sa suprugama i sedmero unučadi. Čak 15 članova obitelji neće imati kamo sruše li im kuću.

Mi možemo samo u more ako se to dogodi. Ako sruše, i mene će srušiti u njoj, ali i ja ću nekog srušiti vikao je 75-godišnji Petar Potočki. U očaju i panici čule su se i prijetnje investora da će na sve moguće načine spriječiti prolaz bagerima virskim mostom.

Možda nećemo dići most u zrak, ali bageri ga neće proći rekao nam je jedan od bespravnih graditelja. Čule su se i ogorčene izjave na račun državne i lokalne vlasti, čak na račun Elektre, Porezne uprave i svih onih koji su uredno primali novac za priključke i doprinose.

Svi smo dali više od 20.000 kuna Elektri za doprinose. Za odovoz smeća plaćamo više nego u Zagrebu - kažu okupljeni.

Platili porez

Porezna uprava uzela je porez na građevinsko zemljište. Pa nije valjda da su i svi oni od nas uzimali novac na crno. Od nas su i te kako imali koristi. Što nas nisu zaustavljali kad smo počeli graditi, a ne sad kad samo sve uložili i kad više nemamo kamo? pitali su okupljeni na Viru. A riječ je o sirotinji, kažu. Naposljetku, što je s kućama političara Zdravka Tomca, Ante Đapića, Pavla Miljavca i obitelji Milinović koji su također gradili bez dozvola, a čije kuće građevinska inspekcija nije označila i nije zatvorila gradilište. Ministricu Marinu Matulović-Dropulić i premijera Ivu Sanadera pozvali su na veliki prosvjedni skup u subotu. Za rušenje su predviđene i brojne kuće mađarskih investitora.

Ministarstvo: Većina objekata bit će legalizirana

Okupljeni u naselju Soldatice Straža tvrde da su kupili građevinsko zemljište i da su za njega platili i porez te zatražili građevne dozvole do 2005. Kristijan Kapović, načelnik Vira, ističe da je zona predviđena kao građevinska prema prijedlogu prostornog plana iz 2004. Navodno u Ministarstvu drže da je riječ o neizgrađenoj zoni, no načelnik Kapović tvrdi da se to može vidjeti tek nakon usklađivanja plana. Želi ga provesti u skladu s mišljenjem Virana, a to navodno u Ministarstvu ne žele. No, iz Ministarstva ga demantiraju. Navode da javni uvid još nije proveden i da se ne zna kad će biti. Glasnogovornica Kata Gojević rekla je da inspekcija provodi nadzor samo u dijelovima u kojima nije dopuštena gradnja.