Glas Istre: 07. 03. 2006.

DJELOMIČNO ODBIJENA TUŽBA BOŽE VUKIĆA, BIVŠEG ČLANA HSP-a, PROTIV TE STRANKE

Sud će još raspravljati o bianco ostavci

ZAGREB - Tužbu Bože Vukića, nekadašnjeg benkovačkog HSP-ovca, koju je on na zagrebačkom Općinskom sudu podnio protiv svoje bivše stranke jer mu je po principu bianco ostavke oduzela vijećnički mandat, sud je, saznajemo, djelomično odbio, ali će ipak raspravljati o Vukićevom zahtjevu da se njegova bianco ostavka proglasi ništavnom.

Podsjetimo, Vukić, bivši predsjednik benkovačke podružnice HSP-a, sudu je predložio zabranu raspolaganja mandatom u Gradskom vijeću Benkovca koji mu je HSP oduzeo u svibnju prošle godine jer se suprotstavio koaliciji s HDZ-om, što je prvi put u hrvatskoj pravosudnoj povijesti da je netko tužio političku stranku zbog gubitka mandata. No, dijelovi njegove tužbe odbačeni su, i to dio gdje se traži da se proglasi ništavnom odluka HSP-a kojom se Vukića mijenja drugim vijećnikom, Jerom Ledenkom, te dio gdje bivši vijećnik traži da mu se vrati mandat. U objašnjenju suda stoji da ti dijelovi tužbe ne spadaju pod sudsku nadležnost, već je riječ o upravnom sporu.

S druge strane, o proglašavanju Vukićeve bianco ostavke ništavnom sud će još raspravljati. Inače, takve ostavke su se u HSP-u potpisivale uoči izbora, a pored toga vijećnici su morali potpisati i da će na žiro račun stranke isplatiti 100.000 kuna ukoliko svoj mandat odbiju predati stranci. Iz HSP-a su u vrijeme izbijanja ove afere izjavljivali da je svaki vijećnik ponaosob mandat zaslužio na račun stranke, a ne zbog svog imena budući da je riječ o »anonimcima«.

I hrvatski premijer Ivo Sanader nedavno je, nakon slučajeva u Velikoj Gorici, Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na sjednici Vlade oštro ustvrdio da su bianco ostavke protuustavne i da će raspustiti sva predstavnička tijela gdje se takve ostavke pojave. Vlada je po pitanju bianco ostavki zatražila i stručno mišljenje Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je ocijenio da mandat pripada vijećniku i ne može mu se oduzeti protiv njegove volje.

I. FUKA