Vjesnik: 07. 03. 2006.

Poziv da se povuku potpisi sa Daytona

CHICAGO (Od Vjesnikova dopisnika) - Na prvoj zajedničkoj skupštini poslije 1992. koja je preko vikenda održana u Chicagu, predstavnici hrvatske i bošnjačke dijaspore u Americi i Kanadi zauzeli su stav da je Daytonski ustav neadekvatan za moderno europsko uređenje BiH te da ga treba ukinuti i zamijeniti novim. Čuli su se i zahtjevi za ukidanje entiteta jer oni predstavljaju glavnu kočnicu za preustroj ove zemlje i njeno konačno prerastanje u funkcionalnu europsku državu.

Iako pozvani da sudjeluju u radu konferencije, predstavnici udruga Srba u Americi nisu se odazvali pozivu. Jedan od kopredsjedatelja konferencije, Bećir Tanović je izjavio za Vjesnik da su pokušaji propali jer su srpske udruge u Americi uglavnom nacionalističke.

To međutim ne znači, rekao je kopredsjedatelj konferencije dr. Ante Čuvalo, profesor povijesti na sveučilištu u Chicagu da Srbima u budućnosti nisu otvorena vrata ovih skupova. Čuvalo je naglasio da među Srbima u BiH sigurno postoje snage poput Srpskog građanskog vijeća koje BiH smatraju svojom domovinom, te da na njih treba računati.

Iako pozvani, dužnosnici State Departmenta nisu se pojavili na konferenciji. Na skupu je pročitano pismo asistentice pomoćnice državnog tajnika. Ipak, organizatori konferencije pozvani su u američko Državno tajništvo na razgovore o ustavnim promjenama u BiH.

U sljedećih tjedan dana, organizatori planiraju poslati pročišćeni tekst konsenzusom usvojenih dviju rezolucija na adresu State Departmenta, ali i u sjedište UN-a i Europskoj uniji. U rezolucijama se traži ukidanje Daytonskog ustava i entitetske podjele BiH na tri dijela, uključujući Brčko distrikt.

Zanimljivo je da je na konferenciji u Chicagu, bivši ministar vanjskih poslova BiH i njen prvi veleposlanik u UN-u Muhamed Šaćirbej izjavio da želi povući svoj potpis sa Daytonskog mirovnog sporazuma jer ga poslije toliko godina počinje nositi kao moralno i političko breme: »Pozivam i ostale potpisnike iz BiH, Harisa Silajdžića, Ivu Komšića, Miru Lazovića, te potpisnike iz Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja koji su stavili svoje potpise na Daytonski sporazum.