Glas Istre: 08. 03. 2006.

AMERIKA SKEPTIČNA PREMA HRVATSKOJ VOLJI DA UĐE U SJEVERNOATLANTSKI SAVEZ

Hrvatska još nije spremna za NATO

Ako očekujete da vas SAD brani ovdje u Hrvatskoj, i vi morate biti spremni braniti savez izvan vaše zemlje, pa i u Iraku, objašnjavaju američki diplomati

ZAGREB - SAD želi ojačati hrvatsku kandidaturu za članstvo u NATO-u, poručila je jučer stalna američka predstavnica pri NATO-u Victoria Nuland. Hrvatska, međutim, treba »dobro zasukati rukave da bi poboljšala svoje šanse za priključenje NATO-u«, objasnila je veleposlanica Nuland na ručku s hrvatskim novinarima nakon što je razgovarala s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Prema njezinim riječima, NATO više nije onaj NATO iz vremena naših očeva, kada je bio statična brana Varšavskom paktu, već mobilna organizacija koja osigurava mir i humanitarnu pomoć, od Kosova na Balkanu, preko Afrike do Azije, kao što je nedavno priskočio u pomoć stradalima u tragičnom potresu u Pakistanu.

Precizna poruka

U neslužbenim razgovorima s američkim dužnosnicima doznali smo da je njihova poruka hrvatskim vlastima bila vrlo precizna. Žao nam je, ali Hrvatska još nije spremna za NATO, rekli su i dodali da im se čini da su ih hrvatski dužnosnici tek sada shvatili ozbiljno, iako im isto poručuju već mjesecima. Hrvatska, smatra SAD, sama mora odlučiti što želi: punopravno i aktivno članstvo u NATO-u ili neutralnu poziciju, kakvu imaju još neke članice Europske unije, poput Austrije i Finske.

Naime, ako se Hrvatska odluči za aktivno članstvo, to podrazumijeva i preuzimanje odgovarajućih obaveza. »Ako očekujete da vas SAD brani ovdje u Hrvatskoj, i vi morate biti spremni braniti NATO izvan vaše zemlje, pa i u Iraku«, objašnjavaju američki diplomati. Drugim riječima, ako NATO prima Hrvatsku u svoje redove, onda svima mora biti posve jasno što to podrazumijeva. Hrvatska, naime, uvjereni su američki dužnosnici, ne može birati obaveze koje želi preuzeti, nego mora prihvatiti cijeli paket.

Čeka se hrvatski odgovor

Amerika i dalje inzistira na članku 98. i potpisivanju sporazuma o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. Poštujući posebnosti hrvatskog odnosa s Haaškim tribunalom, koji se kreće nabolje jer Haag prenosi suđenja u Hrvatsku zbog povjerenja u hrvatsko pravosuđe, SAD očekuje da i Hrvatska ima povjerenja u američko pravosuđe, koje je brzo i efikasno procesuiralo sve slučajeve nedopuštenog ponašanja, poput Abu Ghraiba.

Američki dužnosnici podsjećaju da su i Makedonija i Albanija, koje su s Hrvatskom u Jadranskoj povelji, potpisali sporazum o članku 98. sa SAD-om, ali i poslale svoje vojnike u Irak. Hrvatska, međutim, ništa od toga nije učinila i zbog toga njezin slučaj ne izgleda dobro u očima Amerike.

Nadajući se da će nakon ovog posjeta uslijediti odgovarajući odgovor hrvatske strane - ustrajavanje na reformama i podizanje potpore hrvatskih građana za NATO - Amerikanci su najavili ponovni dolazak u Hrvatsku za godinu dana, kada će vidjeti je li Hrvatska raščistila s vlastitim dvojbama i odlučila želi li u NATO ili ne želi.

Veleposlanica Victoria Nuland je na trodnevnoj turneji koja, osim Hrvatske, uključuje Makedoniju i Albaniju, tri zemlje Jadranske povelje.

D. ROMAC

Gotovina nije bio jedina prepreka

Stalna uvjeravanja hrvatskih političara da je Hrvatska već sad spremna za članstvo američka strana ne shvaća sasvim ozbiljno. Ante Gotovina uopće nije bio jedina prepreka i hrvatski uvjet za NATO i to je potpuno pogrešno predstavljanje jednog složenog procesa kakav je pristupanje NATO-u. Štoviše, radi se o zamagljivanju vlastite javnosti.