Jutarnji list: 08. 03. 2006.

Državna uprava: Milijarda kuna za još 3800 novih činovnika

Pišu: Gordana Galović, Viktor Vresnik

Najveći dio novozaposlenih ide u Ministarstvo financija, Carinsku i Poreznu upravu te Financijsku policiju

ZAGREB - Središnji državni ured za upravu prvi je put objavio plan zapošljavanja u državnim službama, prema kojem bi ove godine u ministarstvima i raznim tijelima državne uprave posao trebalo dobiti 2149 državnih službenika na neodređeno vrijeme, 1322 vježbenika te 350 državnih službenika na određeno vrijeme.

Iako reforma državne uprave nije ni počela samo bi ove godine broj zaposlenih porastao za ukupno 3821 novog službenika i vježbenika, uz postojećih 65.000 državnih službenika.

Budući da je riječ o povećanju zaposlenih samo u tijelima državne uprave u kojima je oko 30.000 zaposlenih, njihov broj bi se u ovoj godini trebao povećati za 13 posto.

Ministar financija Ivan Šuker tvrdi kako je riječ uglavnom o mladim i obrazovanim kadrovima za radna mjesta koja se nisu mogla popuniti postojećim zaposlenima.

A najveći dio novog zapošljavanja predviđen je upravo u Ministarstvu financija, uključujući i Carinsku i Poreznu upravu, te Financijsku policiju, u kojima će se samo ove godine posao naći 852 nova službenika i vježbenika od kojih bi 622 trebalo biti visoke stručne spreme.

- Planiramo zapošljavanje profila koji nam neodostaju i kojih nema među postojećim zaposlenima u državnoj upravi. Dijelom je riječ o aktivnostima vezanim uz programe Phare i ISPA, odnosno poslove vezane za naše pristupanje EU.

Ostali dio je stručni financijski kadar koji nam treba u Poreznoj upravi i Financijskoj policiji - pojašnjava ministar Šuker koji nije htio govoriti o smanjenju zaposlenih s obzirom na više puta najavljivanu reformu državne uprave.

Athanasios Vamvakidis, stalni izaslanik MMF-a u Zagrebu, kaže da je riječ o “valu zapošljavanja” koji je Vlada najavila, za što je već unaprijed predviđeno izdvajanje od jedan posto državnog proračuna, dakle oko 980 milijuna kuna. No, istovremeno riječ je o “jasnom signalu da je javni sektor u Hrvatskoj prevelik i nefleksibilan”.

- To još više naglašava važnost najavljenih reformi da se što prije uprava učini učinkovitijom i jeftinijom - rekao je Vamvakidis.

Ministar financija pak tvrdi kako je nevjerojatno kritiziranje novog zapošljavanja obrazovanih kadrova, dok se istovremeno traži kvalitetniji rad državne uprave. - Ja sam naprosto oduševljen tim mladim ljudima koji su za rad u državnoj upravi motivirani stjecanjem novih znanja - ističe Šuker.

Središnjem državnom uredu za upravu pojašnjavaju kako novi plan zapošljavanja ne znači da će svi predviđeni doista biti i zaposleni.

Iako pozdravljaju plan zapošljavanja Sindikat državnih službenika tvrdi da je Vlada time prekršila kolektivni ugovor koji obvezuje na konzultaciju sa sindikatima kod donošenja odluka važnih za položaj državnih službenika.

Sindikalci tvrde da su se trebali očitovati na plan Državnog ureda.