Jutarnji list: 08. 03. 2006.

Ana Lovrin: Nijedan kandidat nije kompetentan

Piše: Ivanka Toma

Lovrin je rekla da je DSV, ocjenjujući osnovanost sumnje za optužbe Šepića, prešao nadležnost

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin smatra da ni jedan od petorice sudaca Visokog trgovačkog suda koji su konkurirali za dužnost predsjednika tog suda nije kompetentan za njezino obnašanje, pa je danas poništila natječaj.

Vršiteljem dužnosti do izbora novog predsjednika imenovala je Srđana Šimca, suca Visokog trgovačkog suda za kojeg kaže da je pokazao motiviranost da se angažira u reformi pravosuđa.

Na natječaj za predsjednika prijavili su se aktualni predsjednik Borislav Blažević (danas mu je istekao mandat), bivši predsjednik VTS-a Nenad Šepić (kojeg je podržalo sudačko vijeće) te suci VTS-a Mario Vukelić, Bariša Gašpar i Radojica Sremac.

Otvaranje procedure za predsjednika suda, koji, među ostalim, odlučuje u privrednim sporovima, gdje su vrijednosti goleme, i stečajevima, od početka su pratile afere.

Neki kandidati odmah su povezani s pojedinim gospodarskim lobijima, a favorit među kandidatima, Nenad Šepić, našao se pod optužbom za kriminal. Državno odvjetništvo je zatražilo da se protiv Šepića i još petorice sudaca VTS-a provede istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Traži posve novog čovjeka

Radilo se o optužbi da su iz stečajne mase poduzeća Derma uzeli 3,5 milijuna kuna i uložili ih u uređenje zgrade VTS-a. Kada je DSV jednoglasno odbilo ukinuti imunitet Šepiću i ostalim sucima te spriječilo njihov kazneni progon, činilo se da je bivšem predsjedniku VTS-a otvoren put da opet preuzme tu funkciju.

Ministrica Lovrin danas je izjavila da je procijenila kako nitko od prijavljenih kandidata ne jamči da će povećati transparentnost i učinkovitost suda iznimno važnog za gospodarstvo. Osim toga, sudačko vijeće uopće nije obrazložilo odluku kojom je prednost dalo Šepiću.

U ponovljenom natječaju za predsjednika VTS-a koji će ministrica raspisati za mjesec dana procedura se razlikuje utoliko što se mišljenje o kandidatima daje na Općoj sjednici Vrhovnog suda, a ono je za ministricu obvezujuće. No, u nekoliko slučajeva Vrhovni sud može podržati više kandidata pa opet odlučuje ministar.