Slobodna Dalmacija: 08. 03. 2006.

OSAMLJENI GENERAL LUKA MIŠETIĆ I MARIN IVANOVIĆ NISU DOBILI AKREDITACIJU MEĐUNARODNOG SUDA

Gotovina bez odvjetnika u Haagu

NEISTINE Jasno je da Luka Mišetić i Marin Ivanović najmanje dva puta nisu govorili istinu. Prvi su put uvjeravali domaću javnost da su ishodili haašku akreditaciju još u prosincu 2005., drugi put - u veljači 2006. godine. Tek nakon istupa haaške glasnogovornice, Mišetić je priznao kako pred Haaškim tribunalom doista nije akreditiran, ali samo zbog nebitnih, "tehničkih razloga"

Piše: Jasna BABIĆ

Od petka 3. ožujka definitivno je jasno da je haaški optuženik Ante Gotovina još uvijek bez odvjetnika pred Međunarodnim kaznenim sudom.

To znači da je u protekla tri mjeseca nepovratno potrošeno dragocjeno vrijeme u kojemu svaki haaški optuženik, osim nebranjenog Gotovine, može ishoditi vrlo značajne stvari: dobiti na uvid optužni materijal kojim raspolaže haaško tužiteljstvo, saznati svjedoke optužbe, raspraviti, čak srušiti pojedine pravne kvalifikacije u svojoj optužnici...

U prošli petak, naime, glasnogovornica Haaškoga tribunala Alexandra Milanov službeno je potvrdila da su Luka Mišetić i Marin Ivanović doista zatražili haašku "akreditaciju", ali da je do danas nisu dobili.

Osumnjičen za pomaganje u bijegu

Premda je odbila pojasniti konkretne razloge za zagonetno odugovlačenje u slučaju Luke Mišetića i Marina Ivanovića, iz vrlo suzdržanih objašnjenja Alexandre Milanov razabire se da u Haagu pomno ispituju njihove profesionalne profile. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, Mišetića zapravo sumnjiče da je Gotovini pomagao u bijegu, da ga je možda čak savjetovao da se skriva od haaške tjeralice.

A Ivanovićev haaški status upitan je zbog njegova odvjetničkog staža, kraćeg od sedam godina. Po dosadašnjim iskustvima, najviše što bi Ivanović mogao dobiti jest pozicija pomoćnog branitelja Ante Gotovine, ali uz dva uvjeta.

Prvo, da Mišetić doista osvoji akreditiv vodećeg branitelja. I drugo: da se njihovi honorari ne plaćaju iz haaškog budžeta. Jer u Haagu su nešto tolerantniji tek ako se obrana financira na teret nekog drugog.

Nije isključeno da je upitni haaški status jedan od motiva Mišetićeva i Ivanovićeva inzistiranja na domaćim, a ne haaškim financijskim izvorima.

U Haagu, nadalje, nikada ne bi prihvatili tako brojni braniteljski tim Ante Gotovine kakav je predstavljen domaćoj javnosti. Vlada Republike Hrvatske preuzela je trošak za samo dvojicu njegovih branitelja, dok će se poveći ostatak odvjetničkog kolektiva - za Haag nekvalificiranih, ali vrlo zainteresiranih - namiriti iz Zaklade s dobrovoljnim prilozima naivnih Gotovininih sljedbenika.

Obmanjivanje javnosti

Od kako je Haag službeno obznanio da Ante Gotovina ni u ovom trenutku nema priznate branitelje, jasno je također da Mišetić i Ivanović najmanje dva puta nisu govorili istinu.

Prvi su put uvjeravali domaću javnost da su ishodili haašku akreditaciju još u prosincu 2005., drugi put - u veljači 2006. godine. Kao akreditirani haaški branitelji predstavljeni su čak na službenom siteu hrvatske Vlade.

Tek nakon istupa glasnogovornice Haaškog suda, odvjetnik Luka Mišetić priznao je prošloga petka kako pred Haaškim tribunalom doista nije akreditiran, ali samo zbog nebitnih, "tehničkih razloga". Navodno, tri se mjeseca iščekuje licenca koju za njega, kao američkog državljanina, izdaje američko ministarstvo financija. Koliko je Slobodnoj Dalmaciji poznato, u slučaju svih ostalih američkih branitelja pred Haaškim sudom, iščekivanje takve licence nije predstavljalo prepreku.

Dok ona ne stigne iz SAD-a, u Haagu se odvjetnicima izdaju privremene punomoći, pa njihovi klijenti u istom trenutku stječu pravo na komunikaciju sa svim haaškim službama i tužiteljstvom, što je Gotovini, dakle, uskraćeno.

Manji je problem Mišetićevo i Ivanovićevo obmanjivanje hrvatske javnosti. Ipak, nakon svega nameće se logično pitanje: ne obmanjuju li, na isti način, svoga klijenta koji, izoliran u haaškom pritvoru, to ne bi zaslužio čak i da nije u Hrvatskoj nacionalni heroj?