Jutarnji list: 09. 03. 2006.

Svi odvjetnici protiv zajedničkog suđenja

Pišu: Ana Plišić, Snježana Pavić

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka službeno su se usprotivili spajanju njihovih optužnica i zajedničkom suđenju za zločine u akciji Oluja.

Goran Mikuličić, odvjetnik generala Markača, potvrdio je da je Haaški sud u utorak zaprimio njihove odgovore na zahtjev tužiteljstva za spajanje dvije postojeće optužnice, one protiv Gotovine s optužnicom protiv Čermaka i Markača. Haaško tužiteljstvo je 22. veljače zatražilo spajanje postupaka protiv trojice hrvatskih generala, te dopunu optužnice protiv Gotovine kako bi se ona uskladila s optužnicom protiv Čermaka i Markača.

Proučili dokumentaciju

- Odgovorili smo da se protivimo prijedlogu tužiteljstva za spajanjem zato što smatramo da bi se time produljio rok za početak sudske rasprave koja nije ni najavljena, pa bi došlo u pitanje pravo naših branjenika na brzo suđenje - rekao je Mikuličić i dodao kako su svoj stav obrazložili time što se obrane generala Čermaka i Markača već dvije godine pripremaju za početak suđenja, pa su u bitno drukčijoj poziciji od obrane generala Gotovine.

- Dobili smo i proučili golem dokazni materijal, obavili razgovore s puno svjedoka i nabavili brojne dokumente potrebne za obranu. Kad bi došlo do spajanja postupaka, morali bismo pričekati da i obrana generala Gotovine obavi čitav taj veliki posao - ističe odvjetnik Mikuličić, procjenjujući da bi i u slučaju da odvjetnički tim generala Gotovine iznimno brzo obavi sav taj posao, to značilo barem godinu dana odgode početka suđenja za druga dva generala koji su se ranije predali Haagu.

- Zato smo odlučili da spajanje postupaka ide na štetu optuženika koji imaju pravo na brzo suđenje - objašnjava Mikuličić.

Nekoliko mjeseci ranije, kad se postavilo pitanje hoće li se obrane triju hrvatskih generala međusobno sudarati, odvjetnici su to negirali i najavljivali da se neće suprotstavljati očekivanom spajanju postupka. Tužiteljstvo je zajedno sa zahtjevom za spajanje podnijelo i prijedlog nove, objedinjene optužnice. Ako sud prihvati njihov zahtjev za spajanjem postupka, obrana ima dodatnih 30 dana za podnošenje prigovora na optužnicu.